Efectele nocive ale expunerii la soare: de ce ultravioletele sunt periculoase pentru sănătate

Efectele nocive ale expunerii la soare: de ce ultravioletele sunt periculoase pentru sănătate

Oamenii au tendința de a ignora avertismentele medicilor legate de expunerea la soare fără măsuri de protecție. Să vedem, totuși, ce are știința de spus despre motivele pentru care ultravioletele sunt periculoase pentru sănătate.

Ultravioletele de vară sunt ca niște săbii cu două tăișuri. Din anumite puncte de vedere, sunt minunate, pentru că le asociem cu lenevirea la soare și cu pielea care capătă o nuanță plăcută. Totuși, pe termen lung, efectele asupra pielii sunt cât se poate de distructive. Evident, în primă fază sunt imperceptibile, iar acesta e și motivul principal pentru care oamenii au senzația că e în regulă să nu folosească protecție solară.

Ultravioletele afectează pielea și după expunere

Acum puțin timp, experții de Yale au ajuns la concluzia că ultravioletele cauzează prejudicii pielii chiar și după ce expunerea la soare încetează. Expunerea la razele UV poate cauza alterări ale ADN-ului în toate tipurile de celule ale pielii. Acest lucru se întâmplă inclusiv la nivelul melanocitelor, celulele care secretă melanina, pigmentul pielii. Alterarea melanocitelor reprezintă o cauză majoră a cancerului de piele. În trecut, specialiștii credeau că melanina protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor. Ulterior, s-a descoperit că nu e atât de eficientă.

Douglas E. Brash, expert în dermatologie la Yale, a expus pentru prima oară melanocite umane și melanocite prelevate de la șoareci la radiațiile unei lămpi cu ultraviolete. Razele au generat apariția unui defect la nivelul structurii ADN, adică apariția unui dimer de ciclobutan (formarea unei legături covalente între două baze vecine de pe același lanț ADN, care face imposibilă citirea corectă a ADN-ului). Melanocitele nu au prezentat acest efect doar în momentul expunerii la razele UV, ci și ore întregi după expunere. Sanjay Premi, un alt expert colaborator al lui Brash, a descoperit că razele UV activează două enzime care excită un electron din molecula de melanină. Energia generată în urma acestui proces este transferată ADN-ului inclusiv după terminarea expunerii la UV.

Cum să alegi crema potrivită

Potrivit lui Bryan Harris de la Clinica de Dermatologie Lehman, cel mai bun prieten al pielii pe timp de vară ar trebui să fie crema de protecție. Totuși, nu e suficient să o folosim, ci trebuie să avem în vedere și o anumită cantitate și tehnică de aplicare. Pentru a şti ce protecţie să alegem atunci când ne expunem, este important să cunoaștem misterul din spatele etichetelor aflate pe produsele de protecţie solară.

Nu toate produsele destinate expunerii la soare oferă protecţie integrală UVA/UVB, motiv pentru care trebuie să le alegeţi doar pe acelea cu filtru complet sau, obligatoriu, cu filtru UVA. Razele ultraviolete de tip A sunt considerate a fi cele mai periculoase, deoarece acestea ajung în proporţie de 100% la suprafaţa pământului şi au puterea de a afecta straturile inferioare ale dermului, ducând la îmbătrânirea prematură a pielii, la apariţia ridurilor şi la pierderea elasticităţii. Nu departe de acestea sunt şi razele ultraviolete de tip B. Acestea, fiind mai scurte, nu ajung în totalitate la suprafaţa pământului, însă contactul lor cu pielea provoacă arsuri în straturile superioare. Ambele tipuri de radiaţii afectează structura celulară şi conduc la apariţia cancerului de piele.

Cât despre eficiența cremelor, un SPF mai mare înseamnă o protecţie mai ridicată împotriva radiaţiilor solare, însă, de obicei, un SPF mai mic de 50 nu asigură şi protecţie UVA, iar un produs cu SPF mai mic de 20 este aproape inutil. SPF-ul trebuie ales în funcţie de tipul de piele. Astfel, persoanele cu piele deschisă la culoare trebuie să pornească de la SPF 50 sau SPF 50 plus în primele zile de plajă şi să coboare către un SPF 30 ulterior, dar nu mai mic.

Persoanele cu pielea măslinie sau mai închisă la culoare pot folosi produse cu SPF 30. De asemenea, specialiștii recomandă cremele şi loţiunile în defavoarea uleiurilor şi a spray-urilor, deoarece acestea acoperă mult mai bine pielea. Atunci când cumpărăm produse de protecție solară, trebuie să verificăm dacă acestea conțin: glicerină (hidratează), tocoferol, pantenol (hidratează și hrănesc pielea), antioxidanți și betacaroten (neutralizează radicalii liberi.

Harris recomandă să ne aplicăm crema cu 30 de minute înainte de a ieși din casă, iar cât timp suntem pe plajă sau la piscină, să reaplicăm la fiecare două ore (maximum). E de preferat să ăncercăm, de asemenea, să stăm la umbră între ora 10:00 și ora 16:00, pentru că în acel interval razele sunt foarte intense. De asemenea, nu trebuie să ne uităm acasă pălăria și ochelarii de soare.

Pericolul solarului

Un alt factor care generează dezvoltarea cancerului e piele este solarul. Din păcate, nu există bronz sănătos, pentru că, în fond, este procesul care are loc atunci când pielea încearcă să se repare după ce este „chinuită” de razele UV, fie că provin de la solar, fie de la lumina naturală. Prin urmare, cei care au un bronz perfect, de fapt au celulele pielii foarte deteriorate. Celulele deteriorate pot rezulta în cancer de piele, îmbătrânire prematură, riduri și nu numai.

Experții spun că o singură vizită la solar înaine de 35 de ani crește riscul de melanom cu 75%. Potritivit FDA, Academiei Americane de Dermatologie (AAD), Fundația de Cancer de Piele și alte surse medicate și regulatorii sunt de părere că solarul este o mașinărie de făcut cancer și ar trebui scos în afara legii. În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat bronzatul la solar în grupa 1 carcinogenă, alături de plutoniu și arsenic.

Dacă vrei să afli și mai multe despre pericolul ultravioletelor pentru sănătatea ta, găsești informații adiționale aici, aici, iar dacă vrei să știi cum să îți alegi cea mai bună cremă de protecție, găsești aici tot ce trebuie să ai în vedere.

Citește și: