Cum lovește în imobiliare Noul Cod Fiscal: ce se va întâmpla, dacă se adoptă măsurile Guvernului

de: Alexandru Puiu
24 08. 2023

Draftul cu măsurile propuse de Guvern pentru modificarea fiscalității din România ar putea avea un impact negativ asupra sectorului de real estate.

Vânzătorii, cumpărătorii, dar și dezvoltatorii imobiliari sunt îngrijorați cu privire la efectele noilor măsuri fiscale asupra pieței imobiliare.

În cazul în care Guvernul ar face pasul și ar adopta normele sub forma pe care a prezentat-o de curând, atunci sectorul imobiliar va cunoaște schimbări de substanță și, din păcate, unele negative.

Conform unei analize Storia.ro, care a realizat un sondaj printre cumpărători, vânzători și dezvoltatori imobiliari, se pare că toți respondenții consideră că adoptarea modificărilor taxelor și impozitelor imobiliare ar putea duce la amânarea deciziilor de achiziție a unei locuințe.

La ce să ne așteptăm în imobiliare, în lunile următoare

Iată, de exemplu, cum văd viitorul pieței dezvoltatorii imobiliari: În cazul în care legea ar ajunge să fie promulgată în forma propusă în draftul de ordonanță, cei mai mulți dintre agenți și dezvoltatori sunt de părere că cei interesați de o achiziție vor amâna să cumpere o locuință (52%), în timp ce 30% consideră că aceștia se vor orienta spre proprietăți mai mici. 17% declară că nu se pot pronunța încă, în timp ce 9% se așteaptă ca viitorii proprietari să mărească bugetul de achiziție.

„Cei mai mulți dintre respondenții interesați de achiziția sau vânzarea unei locuințe au declarat că modificarea taxelor și impozitelor imobiliare le va influența felul în care vor lua deciziile imobiliare (77%), în timp ce 13% au declarat că nu ar fi influențați de legile ordonanței, în cazul în care aceasta ar putea fi adoptată. În același timp, 10% dintre respondenți au menționat că nu sunt siguri în ce măsură noile legi le-ar afecta viitoarele decizii.

Întrebați cum ar reacționa proprietarii care vor să vândă, agenții și dezvoltatorii consideră că aceștia vor cere un preț mai mare la vânzare (variantă aleasă de 74% dintre respondenți), 22% consideră că ar putea să amâne procesul de vânzare, în timp ce 13% cred că proprietarii se vor grăbi să vândă”, mai arată analiza de specialitate.