Cum faci bani la țară în România, s-a schimbat legea. Ce sunt punctele gastronomice locale, ce poți vinde acolo
Autoritățile române se chinuie de mai mulți ani să încurajeze realizarea de puncte gastronomice locale în satele din România. Acum, avem o legislație cât se poate de prietenoasă pe marginea subiectului.
Românii care locuiesc la țară și au o afinitate pentru gastronomie și ingrediente locale, vor avea din 2024 noi oportunități pentru creșterea și diversificarea surselor de venit prin realizarea de puncte gastronomice locale.
Cea mai importantă condiție și principalul aspect de avut în vedere este ca, în aceste locații, ingredientele folosite trebuie să vină din producția proprie sau de la alți producători locali. În mod evident, această oportunitate de suplimentare a veniturilor se taxează. Toate particularitățile acestui efort legislativ se regăsesc în Legea 412/2023 ce își face simțite efecte din 22 decembrie 2023.
Punctele gastronomice locale, o mână de ajutor pentru antreprenorii de la sat
Prin Legea 412/2023, se reglementează ”înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale”. Se definește astfel că o astfel de locație reprezintă o unitate de valorificare a producției locale dintr-o localitate rurală, unde se prepară și se servesc produse alimentare, făcute folosind rețete specifice zonei, direct către consumatorul final. Un punct gastronomic local poate servi masa unui număr de cel mult 15 persoane simultan.
Tot prin noua lege se definește și faptul că o localitate rurală este orice sat reședință de comună, sat component al unei comune sau aparținând unui municipiu sau oraș.
Produsele alimentare ce vor putea face parte din oferta unui punct gastronomic local vor trebui făcute din materii prime disponibile pe plan local, provenite, în principal, din producția exploatației proprii, de la producători din zonă, pescari, vânători, culegători și colectori de diverse produse forestiere nelemnoase (de pildă, fructe de pădure, ciuperci etc.), după cum se arată în legea citată.
Cine poate deschide puncte gastronomice locale
Orice persoană fizică sau juridică poate înființa un punct gastronomic local, atâta timp cât se înregistrează la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) de pe raza județului unde activează. Înregistrarea la DSVSA se va face, de principiu, în baza atestatului de producător (sau carnetului de vânător, permisului de pescuit ori autorizației de recoltare a produselor forestiere nelemnoase), în cazul persoanelor fizice, și a certificatului constatator de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în cazul persoanelor juridice.
În ceea ce privește locațiile efective, poți deschide un punct gastronomic local în locuințe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, fonduri de vânătoare, mănăstiri și altele, precum și în orice altă construcție din zona rurală în care se desfășoară activități conexe producției agricole, pescuitului, vânătorii ori culegerii de produse forestiere nelemnoase.