Cum face statul economie: cumpără becuri LED în valoare de 15 milioane de euro

de: Denisa Dudescu
22 08. 2023

Guvernul încearcă să acopere gaura din buget cu cârpeli, ba desființează posturi doar pe hârtie, ba anunță noi taxe, ba le retrage lovindu-se de opinia publică. În timp ce Executivul face prelegeri despre planul de măsuri fiscale pe care îl vom afla săptămâna viitoare, se fac și achiziții de milioane de euro.

Pe ce mai dă statul bani 

Instituţii precum Administraţia Prezidenţială, ANAF, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea de Conturi şi Avocatul Poporului îşi vor cumpără becuri LED în valoare de 15 milioane de euro.

Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate a anunțat pe SEAP licitaţie în vederea achiziţionării de corpuri de iluminat şi surse separate de lumină pentru interior. Beneficiar sunt 392 de entități. Se argumenteză și motivul pentru care se dorește achiziționarea acestor tipuri de LED-uri:

“Obiectivul ONAC este ca, prin intermediul achiziţiei centralizate, să sprijine utilizatorii în procesul de tranziţie de la sursele bazate pe tehnologia tradiţională la cele utilizând tehnologia LED, scopul final fiind acela de a sprijini creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice, îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi reducerea costurilor generate de consumul de energie electrică, menţinând totodată calitatea iluminatului”, scrie în anunţ, potrivit Agerpres.

Acordul-cadru centralizat se va încheia cu maximum trei operatori economici. Cantitatea minimă estimată este de 357.831 de corpuri de iluminat şi surse separate de lumină pentru interior, iar cantitatea maximă este de 1.147.122 de produse.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 50%, iar eficacitatea luminoasă medie 50%. Durata contractului este de doi ani.

Sursa de finanţare pentru achiziţia în sistem centralizat a corpurilor de iluminat este diferită de la utilizator la utilizator: bugetul de stat, fonduri europene sau alte surse de finanţare nerambursabile, fonduri proprii sau alte surse legal constituite, potrivit Realitatea.Net.

Ofertanţii trebuie să dovedească o medie a cifrei de afaceri anuale globale, în ultimele trei exerciţii financiare încheiate, de cel puţin 4.700.000 lei. De asemenea, trebuie să demonstreze livrări de produse similare efectuate în cel mult ultimii trei ani a căror valoare cumulată este de minim 2.300.000 lei.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 septembrie.

În spațiul public au apărut două draft-uri al planului privind măsurile fiscale care vor fi aplicate în România, însă Guvernul nu și le-a asumat. Cel mai probabil săptămâna viitoare vom avea un plan de măsuri prezentat de Guvern.