Cum explică președintele Alin Petrache dezastrul de la CM de rugby, cu înfrângeri pe linie pentru România: ”E ceva nemaipomenit”

de: Beatrice Dumitru
11 10. 2023

Naționala României de rugby și-a încheiat aventura la Campionatul Mondial din Franța, cu patru înfrângeri din patru meciuri. Președintele federației, Alin Petrache, a găsit motivul pentru eșecurile pe linie. Ce a spus acesta.

Explicațiile lui Alin Petrache după eșecurile României

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat că nimănui nu îi convine că echipa naţională a înregistrat patru înfrângeri din patru meciuri la Cupa Mondială, în Grupa B. Trei dintre acestea au fost drastice: cu Irlanda (8-82), Africa de Sud (0-76), cu Scoția (0-84), iar în ultimul meci scorul a fost mai strâns: 24-45, cu Tonga.

Alin Petrache a explicat, într-o conferință de presă, că înainte de a analiza eşecurile naţionalei de la Cupa Mondială din Franţa trebuie înţeles contextul din rugby-ul românesc. Dar a precizat că este ceva nemaipomenit faptul că România se află între primele 20 de naţiuni ale lumii la acest sport.

România, în meciul cu Africa de Sud.

Înainte de a judeca performanţa, trebuie să privim şi condiţiile în care noi am concurat. Ne-am măsurat forţele cu cele mai mari echipe din lume, echipe cu bugete mult mai mari şi cu condiţii de top.

Cu toate acestea am reuşit să ne menţinem ca una dintre cele mai bune ale naţiunii române şi să concurăm în competiţii elitiste.

Trebuie să facem o analiză, să ştim cum stau lucrurile şi să vedem cum mergem mai departe. Dar din punctul meu de vedere faptul că România este în primele 20 de naţiuni ale lumii este ceva nemaipomenit. Suntem printre puţinele sporturi din România care încă se mai califică la o Cupă Mondială„, a afirmat Alin Petrache.

Federația de rugby, buget de 1,2 milioane de euro

Șeful rugby-ului românesc a precizat că bugetul federației a fost de 6,2 milioane de lei, adică 1,2 milioane de euro. În plus, a subliniat că nu putem avea pretenții, deoarece în România acest sport nu beneficiază de mulți bani, în timp ce adversarele de la Cupa Mondială au bugete colosale.

”E greu de spus care e necesarul pentru rugby-ul românesc, pentru că nu ştiu dacă naţiunea poate oferi aceşti bani de care avem nevoie. Dar pot spune că bugetul federaţiei a fost de 6,2 milioane de lei, adică 1,2 milioane de euro.

Citește și: Naționala de rugby a României, zdrobită în meciul de debut de la Cupa Mondială. Cea mai umilitoare înfrângere dintr-un meci cu Irlanda – FOTO

Iar bugetele echipelor cu care am jucat la Cupa Mondială în primele trei meciuri sunt cu mult peste tot bugetul sportului românesc. Adică Africa de Sud cu 132 de milioane, Scoţia cu 80 milioane şi Irlanda cu 114 milioane.

Astea sunt bugetele cu care noi ne-am confruntat. Iar Tonga are undeva peste 6 milioane de euro. Iar această diferenţă există de ani de zile, nu de ieri. În 1995 când rugby-ul a trecut la profesionism, noi am rămas aici unde suntem acum, cu aceeaşi pregătire şi aceleaşi condiţii”, a adăugat Alin Petrache.

FRR nu are bani pentru plata salariilor

Alin Petrache a mai spus că şi în momentul de faţă Federaţia Română de Rugby se confruntă cu probleme financiare importante și nu are bani pentru a plăti salariile pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie.

Citește și: A intrat pe teren, la Cupa Mondială, chiar în ziua în care a aflat că fiul său a murit. Colegii au plâns pe teren

De asemenea, nu sunt bani nici pentru a oferi o pregătire adecvată echipelor naţionale Under-18 şi Under-20 care vor participa la Campionatele Europene din luna noiembrie. ”Nu putem să le oferim acestor copii măcar un cantonament de şapte zile”, a afirmat președintele federației.