Cum ești „spionat” în casa ta, prin intermediul electrocasnicelor. Ce poți face ca să te protejezi

de: Ana Anițoiu
08 09. 2023

Numeroși producători de electrocasnice solicită la configurarea acestora date ce nu sunt esențiale pentru funcționarea corectă a dispozitivelor. Utilizatorii pot face unele lucruri dacă vor să-și protejeze datele personale.

Electrocasnicele inteligente își „spionează” utilizatorii

În timp ce mașinile de spălat LG cer data nașterii utilizatorului, televizoarele Sony monitorizează obiceiurile de vizionare, iar termostatele Google cer informații precum locația și contactele.

Un studiu a arătat că aproximativ o treime dintre cei chestionați nu citesc politica de confidențialitate a produselor pe care le folosesc. De altfel, lecturarea lor nici nu ar fi facilă. De exemplu, documentația pentru un dispozitiv Google Nest din gama produselor pentru casă inteligentă cuprinde peste 20.000 de cuvinte, astfel că informațiile sunt greu accesibile pentru utilizatori.

Unele date colectate prin intermediul electrocasnicelor sunt partajate cu platforme de social media precum Facebook, Instagram și TikTok. De exemplu, camerele smart și soneriile Ezviz, vândute pe scară largă în Marea Britanie, colectează și împart informații cu Google, Meta (compania-mamă a Facebook) și Huawei, producătorul chinez de telefoane mobile, precum și cu divizia de marketing a TikTok, Pangle.

Datele solicitate variază în funcție de sistemul de operare folosit pentru controlarea dispozitivelor, fie Android, fie iOS. Android, dezvoltat de Google, înregistrează informații suplimentare precum contactele și locația.

Ce pot face utilizatorii pentru a-și proteja datele personale

Utilizatorii pot lua unele măsuri pentru a-și proteja datele personale. Una dintre acestea este să renunțe pur și simplu să mai ofere anumite date personale în timpul configurării dispozitivelor.

De asemenea, aceștia pot verifica permisiunile acordate. Pe iOS și Android, utilizatorii pot vedea ce permisiuni solicită o aplicație înainte de a o descărca. De asemenea, pot verifica în setările telefonului ce acces are fiecare aplicație.

În plus, aceștia pot restricționa sau interzice accesul fiecărei aplicații la datele personale prin intermediul setărilor telefonului mobil. Mai mult, pot șterge datele înregistrate – unii asistenți smart permit ștergerea automată a înregistrărilor audio după o anumită perioadă.

O altă măsură se referă la citirea informațiilor referitoare la colectarea datelor personale în politicile de confidențialitate. Acolo pot fi incluse informații relevante pentru protejarea confidențialității.