Cum cumperi vechime la pensie în România și de când va fi imposibil: mai sunt doar câteva luni, toți viitorii pensionari trebuie să știe

de: Alexandru Puiu
21 01. 2023

Legea pensiilor din România a suferit numeroase modificări până la ora actuală, iar schimbările vor continua să survină asupra legii de căpătâi pentru cei mai vulnerabili dintre români. Din păcate, nu sunt toate vești bune.

În România, există de mulți ani posibilitatea de a cumpăra vechime în câmpul muncii. Acest mecanism a fost introdus mai ales pentru persoanele care au ajuns la vârsta pensionării, dar care nu au ani suficienți de vechime în muncă, pentru un stagiu complet de cotizare. Dintr-un punct de vedere, dacă ai banii suficienți, îți poți și mări un pic pensia. Din păcate, această soluție de cumpărare a vechimii va fi desființată în România la 1 septembrie 2023. Luna august este ultima în care vei mai avea această posibilitate.

S-a schimbat legea pensiilor în România: ce trebuie să facă românii

Conform OUG 163/2020, posibilitatea achiziționării de vechime în muncă va dispărea pe meleaguri mioritice începând cu 1 septembrie 2023. Până atunci, însă, mai poți cumpăra între o lună și șase ani de vechime, cu o distincție importantă. Vorbim de plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Cu alte cuvinte, cumpărarea de vechime la pensie nu te ajută să ieși mai repede la pensie. În schimb, când ai ajuns la vârsta pensionării, te ajută să ai o pensie completă, decentă, chiar dacă nu ai un stagiu de cotizare complet. Ca referință, în România, vechimea minimă este de 15 ani în câmpul muncii, în timp pentru pensia la limită de vârstă ai nevoie de 35 de ani de vechime.

Ca și mecanism de calcul, în viitor, pensia minimă are reprezenta aproximativ 40% din salariul minim brut și ar crește cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani. În consecință, pentru 11 ani, s-ar reflecta în 41% din salariul minim brut, iar pentru 12 ani, la 42% din salariul minim brut, conform Antena 3.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem” – Marius Budăi, ministrul Muncii

Cum cumperi vechime în muncă, ani în plus la pensie, în România

Conform datelor furnizate de Casa de Pensii a Municipiului București, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială ce presupune cumpărarea de vechime în muncă, trebuie să te prezinți personal la CPMB sau prin mandatar desemnat prin procură specială. La momentul respectiv, pe lângă cartea de identitate în original și copie, mai ai nevoie de:

  • Dosar carton cu șină;
  • Formular deschidere contract în două exemplare;
  • Declarație protecție date;
  • Declarație pe propria răspundere.

În teorie, există un proiect legislativ pentru extinderea termenului în care românii pot cumpăra vechime în muncă până în septembrie 2026, dar nu este clar care sunt șansele de promulgare ale inițiativei respective, având în vedere că vine din opoziție, de la USR.