09 ian. 2023 | 07:00

Cât plătești dacă vrei să cumperi vechime la pensie, în România: s-a scumpit în 2023 și, în curând, va deveni imposibil

ACTUALITATE
Cât plătești dacă vrei să cumperi vechime la pensie, în România: s-a scumpit în 2023 și, în curând, va deveni imposibil

Pentru că toate sunt legate în România când vine vorba de finanțe, Casa de Pensii a anunțat câteva particularități foarte importante legate de procesul achiziționării de vechime la pensie, în contextul creșterii salariului minim pe economie la 3000 de lei din ianuarie 2023.

Odată cu noul an, salariul minim pe economie a sărit la 3000 de lei. Asta se traduce prin faptul că persoanele care vor încheia contracte cu Casa Națională de Pensii Publice pentru a-și cumpăra vechime vor plăti sume mai mari. Din păcate, nici timpul disponibil pentru a cumpăra acea vechime nu mai este foarte mare, doar până la 31 august 2023, atât. În situația în care, până la data respectivă, nu este achitată în întregime valoarea stabilită prin lege pentru cumpărarea vechii, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Cât costă vechimea la pensie

Un număr surprinzător de mare de persoane din România ajung la vârsta de pensionare fără să fi îndeplinit în prealabil condiția stagiului de cotizare pentru a se bucura de pensia pentru limită de vârstă sau, eventual, de pensia anticipată. Din acest motiv, până la 31 august 2023, conform OUG 163/2020 modificat prin Legea 168/2021, românii cu pricina își pot cumpăra până la șase ani de vechime, prin plata contribuțiilor de asigurări de sociale aferente perioadei necesare acoperirii diferenței dintre stagiul de cotizare legal pentru pensie și cel efectuat în mod real.

Ca referință, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. În consecință, în 2023, folosim ca referință cei 3000 de lei brut, ce se traduce în 750 de lei la pensie. Din acest motiv, românii care vor să cumpere un an de vechime în muncă trebuie să plătească statului român 9000 de lei.

„Este vorba de acel contract de asigurare pe care fiecare doritor care vrea să-și completeze vechimea în muncă îl încheie cu Casa Teritorială de pensie unde și are domiciliu, astfel încât poate să își achiziționeze vechime retroactivă până completează fie stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, de 15 ani, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Calcul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), relatează Antena 3 CNN.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele