Cum cumperi vechime la pensie în 2024, s-a schimbat legea pensiilor. Ce trebuie să știi dacă nu ai stagiul complet de cotizare

de: Alexandru Puiu
18 12. 2023

Practica achiziționării de vechime la pensie este surprinzător de comună în România, în rândul celor care nu și-au completat stagiul de cotizare până la atingere vârstei legale de pensionare. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză particularitățile pe subiect din noua lege a pensiilor.

Chiar și după a doua jumătate a anului viitor, românii doritori vor avea posibilitatea să își completeze contra cost stagiul de cotizare. Particularități ale acestui proces au fost incluse în Legea 360/2023, aceasta din urmă fiind noua lege a pensiilor care va facilita reglementarea sistemului public de pensii din țara noastră, începând de anul viitor. Schimbări esențiale nu există, dar se extinde termenul.

Citește și: Cum cresc pensiile românilor în ianuarie, exact. Când încep plățile, intră banii direct în contul pensionarilor

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări importante

Începând cu luna ianuarie anul viitor, în piața din România, își va face simțite efectele noua lege a pensiilor. Cele mai multe dintre modificări se vor resimți însă în rândul pensionarilor din septembrie. Revenind însă la mecanismul actual de achiziție a vechimii, noua lege îl va abroga, înlocuindu-l cu altul similar, dar pe termen mai lung. Practic, Legea 360/2023 va înlocui pe acest subiect OUG 163/2020.

În consecință, cei care nu au ieșit încă la pensie vor putea încheia un contract de asigurare socială „pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, potrivit noii legi.

Dacă subiectul îți este străin, mai merită să ai în vedere că un contract precum cei detaliat mai sus poate fi încheiat doar pentru perioade de timp între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Citește și: Scade vârsta de pensionare din 2024 pentru acești români. Ieși anticipat cu până la 3 ani, fără sancțiuni

La ce ajută cumpărarea vechimii la pensie

Punctual, perioada acoperită de contractul de asigurare pe care îl plătesc românii pentru completarea perioadei de muncă va reprezenta stagiu de cotizare și va fi luată în calcul la obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Opțional, poți face acest lucru pentru o perioadă de până la șase ani, fie sub forma unui singur contract, fie a mai multor contracte de asigurare socială. Important este ca la final, cumulat, să efortul cu pricina să nu depășească șase ani.

Un contract pentru achiziția de vechime se încheie în formă scrisă cu casa teritorială de pensii de care aparține beneficiarul cu domiciliul sau reședința. Contractul trebuie însoțit de o declarație din care să reiasă perioada de contribuție retroactivă la pensii, cu condiția să fie îndeplinit cumulativ mai multe condiții în cazul celui care o completează:

  • să nu fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
  • să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.