Cum combați semnele de îmbătrânire: cercetătorii au descoperit un supliment “minune”

de: Ozana Mazilu
24 03. 2023

Cine n-ar vrea să prevină semnele de îmbătrânire? Se pare că oamenii de știință au găsit un supliment care ar putea face acest lucru.

Studiul s-a concentrat pe Menin hipotalamică. Ca referință, hipotalamusul este o parte a creierului care acționează ca un mediator al îmbătrânirii fiziologice. Aceasta face acest lucru prin creșterea semnalării neuroinflamatorii în timp. Mai mult, inflamația încurajează mai multe procese legate de îmbătrânire, atât în creier, cât și la periferie.

Astfel, cercetătorii au creat șoareci care au o activitate redusă a Menin. Așadar, au descoperit că un simplu supliment ar putea reduce semnele de îmbătrânire la majoritatea oamenilor.

Ce au descoperit cercetătorii despre îmbătrânire

Mai exact, pierderea unei proteine numite Menin ar putea fi responsabilă pentru procesul de îmbătrânire, iar un supliment alimentar de D-serină ar putea inversa acest lucru la șoareci.

„Noi speculăm că declinul expresiei Menin în hipotalamus odată cu vârsta poate fi unul dintre factorii determinanți ai îmbătrânirii, iar Menin poate fi proteina-cheie care conectează factorii genetici, inflamatori și metabolici ai îmbătrânirii. D-serina este un potențial terapeutic promițător pentru declinul cognitiv”, a declarat Lige Leng de la Universitatea Xiamen, China, și autorul studiului.

Reducerea Menin la șoarecii mai tineri a crescut neuroinflamarea hipotalamică, precum și fenotipurile legate de îmbătrânire, cum ar fi reducerea masei osoase și a grosimii pielii, declinul cognitiv și reducerea modestă a duratei de viață, spun cercetătorii. De asemenea, se pare că pierderea Menin a indus și o scădere a nivelurilor de aminoacid D-serină. Un neurotransmițător, D-serina se găsește în soia, ouă, pește și nuci și este, de asemenea, disponibilă sub formă de supliment alimentar. Potrivit cercetătorilor, scăderea producției de aminoacid s-a datorat pierderii activității unei enzime.

Semnalizarea Menin din hipotalamusul ventromedial (VMH) a scăzut la șoarecii îmbătrâniți, ceea ce contribuie la fenotipurile de îmbătrânire sistemică și la deficitele cognitive. Efectele Menin asupra îmbătrânirii sunt mediate de modificări neuroinflamatorii și de semnalizarea căilor metabolice, însoțite de deficiența de serină în VMH, în timp ce restaurarea Menin în VMH a inversat fenotipurile legate de îmbătrânire”, a explicat Leng.