Bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile, relevă un studiu recent

Bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile, relevă un studiu recent

Un studiu recent a demonstrat că bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile. Cercetătorii Universității din Jyväskylä din Finlanda au demonstrat că, în ciuda speranței de viață crescute, în continuare bărbații trăiesc mai puțin decât femeile.

Biologic vorbind, bărbații sunt mai în vârstă decât femeile potrivit cercetătorilor finlandezi. Deși speranța de viață în lumea occidentală a crescut rapid în secolul al XX-lea, femeile au încă o speranță de viață mai mare decât bărbații.

În Finlanda, femeile trăiesc de obicei cu cinci ani mai mult decât bărbații. Diferența de gen a fost cea mai mare în anii 1970, când speranța de viață a femeilor la naștere era cu peste zece ani mai mare decât a bărbaților. Cu toate acestea, această disparitate s-a redus rapid în ultimii ani.

Potrivit unui studiu recent lansat, diferența dintre sexe poate fi observată și în îmbătrânirea biologică. Cercetarea a analizat posibilele diferențe biologice de îmbătrânire între bărbați și femei, precum și dacă factorii legați de stilul de viață pot explica orice potențiale diferențe. Aceste distincții au fost explorate atât la adulții tineri, cât și la cei în vârstă.

Mai multe ceasuri epigenetice au fost utilizate ca măsuri biologice de îmbătrânire. Ceasurile epigenetice permit studiul variabilelor legate de durata de viață în timp ce subiectul este încă în viață. Ei estimează vârsta biologică în ani pe baza nivelurilor de metilare a ADN-ului măsurate într-o probă de sânge.

„Am descoperit că bărbații sunt biologic mai în vârstă decât femeile de aceeași vârstă cronologică, iar diferența este considerabil mai mare la participanții mai în vârstă”, a afirmat Anna Kankaanpää, cercetător doctorat la Centrul de Cercetare în Gerontologie și Facultatea de Științe ale Sportului și Sănătății.

Motivele pentru care bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile

Fumatul mai frecvent în rândul bărbaților a explicat diferența de sex în îmbătrânire la gemenii mai în vârstă, dar nu și la tinerii adulți. În plus, dimensiunea corporală mai mare a bărbaților a explicat o mică parte a decalajului de sex în ambele grupe de vârstă.

„Am observat o diferență de sex în ritmul de îmbătrânire, care nu a fost explicată de factori legați de stilul de viață.În studiul nostru, am folosit, de asemenea, un design de studiu destul de rar și am comparat ritmul de îmbătrânire în rândul perechilor de gemeni de sex opus. O diferență similară a fost observată și în rândul acestor perechi de gemeni.

Fratele bărbat era cu aproximativ un an mai în vârstă din punct de vedere biologic decât geamăna sa. Aceste perechi au crescut în același mediu și împărtășesc jumătate din genele lor. Diferența poate fi explicată, de exemplu, de diferențele de sex în factorii genetici și de efectele benefice ale hormonului sexual feminin estrogen asupra sănătății”, a mai adăugat cercetătoarea Kankaanpää.

Rezultatele ajută la înțelegerea comportamentelor stilului de viață și a diferențelor de sex legate de îmbătrânirea biologică și speranța de viață. Rezultatele sugerează că scăderea fumatului în rândul bărbaților explică parțial de ce diferența dintre sexe în speranța de viață s-a redus în ultimele decenii.

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu Universitatea din Jyväskylä și Universitatea din Helsinki. Subiecții au fost gemeni adulți mai tineri (21-42 de ani) și mai în vârstă (50-76 de ani). Factorii legați de stilul de viață, inclusiv educația, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool și activitatea fizică, au fost măsurați cu ajutorul chestionarelor.