REPORTAJ Cum a arătat prima zi de grevă în școli. În București s-au ținut ore cu un singur elev. Profesorii vin la clasă, dar nu predau VIDEO

de: Denisa Dudescu
22 05. 2023

Confuzie printre părinți și elevi în prima zi de grevă generală a angajaților din învățământ. În timp ce unii părinți au fost anunțați de diriginte să nu îi trimită pe copii la școală, alții au aflat abia azi că este grevă. La Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu din Sectorul 1 au fost clase cu un singur elev, iar la Școala Gimnazială nr. 116 din Sectorul 3 nu a fost niciun copil prezent, ci doar profesorii care stăteau în cancelarie.

Grevă generală în școli

Chiar dacă este grevă, profesorii se află în școală, însă aceștia nu participă la ore. În schimb cadrele didactice care nu au semnat pentru această acțiune și-au putut ține cursurile. Acest lucru i-a debusolat și pe părinți: mulți nu au știut dacă să-i aducă pe cei mici la școală și dacă cei mici vor fi notați cu absență.

  • Peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic participă la greva generală, au transmis reprezentanții sindicatelor din învățământ.

Ora 08:00 dimineața: câțiva părinți și copii își fac apariția la Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu situată pe Şoseaua Pavel D. Kiseleff, dacă în general la această oră era aglomerat, azi a fost lejer. Surse din cadrul școlii au declarat pentru Playtech.ro că la ora 09:00 erau clase în care se afla doar un singur elev, care potrivit regulilor trebuia să fie supravegheat de un cadru didactic. 

Au venit la școală, dar au ieșit în parc

În jurul orei 09:30 o profesoară de matematică de gimnaziu alături de un grup format din maxim 15 elevi pleacă de pe poarta școlii și spune că are o activitate cu aceștia fără să menționeze ce fel de activitate, ci doar că merg în parc.

Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu din Sectorul 1

Părinților li s-a spus să-și aducă copiii la școală doar până la prânz, însă unii au făcut cale întoarsă și au mers cu cei mici în parcul Kiseleff.

„Au zis că putem să-i aducem până la prânz azi. Nu știm nimic nici pentru mâine. Azi mai sunt doar cinci copii în clasă. Mergeți în parc să vă jucați? Da””, a spus o mămică pentru Playtech.ro

O bunică care a venit să-și aducă nepoții la școală a aflat azi de greva generală a profesorilor.

„Pe grupul școlii nu s-a întâmplat nimic”, a spus aceasta. 

La rândul său Dan Tița, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar Sector 1, a declarat pentru Playtech.ro că la școala gimnazială Ion Heliade Rădulescu elevii au fost chemați câteva ore la școală. Mai mult unii profesori de la această școală care nu au semnat pentru grevă au făcut cursuri online.

„În principiu la ciclu primar sunt profesori care au venit, însă nu fac ore, doar îi supraveghează, a punctat acesta. Mai mult el a explicat că cel mai probabil nu va fi înghețat anul școlar pentru că asta ar presupune inclusiv ca profesorii să încheie mediile elevilor cu notele deja trecute în catalog.

Oamenii spun că profesorii sunt îndreptățiți să ceară salarii mai mari, însă și-au ales greșit momentul, mai ales că dau peste cap examenele naționale. „ Au fost momente mult mai propice când au fost bani, le-a ajuns cuțitul la os într-un moment nepotrivit”, a explicat un bărbat pentru Playtech.ro.

Se face sau nu școală?

La Școala Gimnazială nr. 116 din Sectorul 3 au fost prezenți azi doar profesorii, elevii fiind anunțați de zilele trecute de diriginți să nu vină la școală. „Ne-au anunțat pe grup să nu venim la școală. Nu știm ce facem mâine, așteptăm să ne anunțe. Noi suntem clasa VIII-a și avem examene. Profesorii ne-au spus că este posibil să se amâne”, au spus aceștia.

Situația se aplică tuturor elevilor care nu știu dacă vor merge sau nu la ore și așteaptă să fie informați de profesori. Ministerul Educației nu a făcut publică lista școlilor unde e grevă, asta pentru situația e dinamică. 

Părinții sunt îngrijorați cu privire la situația elevilor, atât pentru cei care au examene naționale în următoarea perioadă, cât și pentru cei mici – dacă situația se prelungește, nu ar avea cu cine să-i lase pe cei mici.

La Școala Gimnazială nr. 116 din Sectorul 3 au fost prezenți doar profesorii. Foto: Playtech.ro

 

Se pun absențe sau nu?

Profesorii care sunt în grevă nu pun absențe elevilor. Nu este clar dacă se pun absențe celor care lipsesc de la cursurile profesorilor care nu sunt în grevă.

„Nouă ne-a fost transmis din teritoriu faptul că inclusiv profesorii care anunțaseră inițial că vor intra în grevă, unii dintre ei nu au făcut-o, și atunci, dacă se anunță grevă generală și se spune „ok, copii, stați acasă!“, dacă se va întâmpla acest lucru și sunt unii profesori care nu sunt membri de sindicat sau care nu se simt reprezentați de către sindicat, atunci ei vor dori să își facă orele și ce se va întâmpla? Elevii vor fi consemnați cu absență, tot elevii vor fi cei care vor fi sancționați?“, a declarat Miruna Croitoru, din partea Consiliului Național al Elevilor pentru Europa FM.

Până acum, Ministerul Educației a explicat doar că elevii care vor să meargă la școală în perioada grevei generale, care a fost anunțată de sindicatele angajaților din Educație pentru luni, 22 mai, de la ora 8:00, vor putea fi supravegheați de profesorii care nu sunt în grevă, acolo unde există asemenea cazuri, însă nu s-a precizat nimic concret despre absențe.

Greva din Educație s-ar putea prelungi pe termen nedeterminat

Angajații din învățământ ameninţă că vor ieşi masiv în stradă, în paralel cu greva generală, dacă Guvernul nu vine cu soluții.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, se arată într-un comunicat al comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicală „Alma Mater”.

Cifrele sindicatelor arată un procent de participare de aproximativ 72% doritori de participare la greva generală. Și sindicatele din administrație, penitenciare, poliție sau sănătate au amenințat cu proteste în următoarea perioadă.

Sindicatele din Învățământ nu au primit astăzi vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului.