Cum a ajuns cartoful o „mină de aur” în România. Cui îi umple buzunarele

de: Iulia Kelt
12 10. 2023

Gigantul american PepsiCo a inaugurat investiția în trei linii automatizate de producție în fabrica Star Foods din Popești-Leordeni, unde produce chipsuri și gustări Lay’s, Lay’s Baked, Star și Doritos.

Prin această investiție, compania și-a dublat capacitatea de producție de chipsuri și alte gustări sărate din țara noastră.

Vezi și: Care sunt cei mai sănătoşi cartofi, de fapt. Cei albi sau cei roz?

Fabrica de la marginea Capitalei care se bazează pe cartofii din România

Acum, fabrica de la marginea Capitalei a devenit un centru important, de unde compania americană exportă către 17 țări din Europa.

Investiția totală, care fusese anunțată anul trecut, s-a ridicat la 100 de milioane de dolari și include și un nou depozit automatizat, care încă este în curs de construcție și va fi inaugurat în 2024.

Compania spune că obține 90% din cartofii și uleiul din România, însă afirmă că schimbările climatice sunt o problemă majoră, astfel că este nevoită să dezvolte și să le ofere fermierilor cu care lucrează soiuri noi de cartofi rezistente la temperaturile mai mari.

Investiția de 100 de milioane de euro anunțată anul trecut a implicat deschiderea unei hale noi, unde sunt trei noi linii automatizate, care produc Lay’s, Doritos și Lay’s Baked, dar și construcția unui depozit automatizat care va fi gata anul viitor.

Capacitatea fabricii a fost dublată, ajungând la aproximativ 40.000 de tone anual, cu o capacitate zilnică de producție de 140 de tone.

Vezi și: Cât costă un kilogram de cartofi în toamna 2023 în România. Prețul de la poarta fermei

Forța de muncă, o problemă pentru companie

Recrutarea forței de muncă în România a fost o provocare, deși compania oferă pachete avantajoase pentru angajați. Pentru a rezolva această problemă, PepsiCo a adus oameni la muncă de la distanțe de până la 120 de kilometri de fabrica sa.

PepsiCo produce în România peste 90% din produsele pe care le găsiți pe rafturile magazinelor locale.

Investiția în fabrica din Popești-Leordeni și în noul depozit automatizat arată angajamentul companiei față de piața românească și dorința de a dezvolta și exporta produse de calitate în întreaga Europă.

Compania colaborează cu fermieri români pentru a asigura materie primă locală și ajută fermierii să își dezvolte capacitățile de producție.

Vezi și: Ingredientul pentru cea mai bună mâncare de cartofi. Așa faci tocănița ca la bunica acasă