Criza imobiliară a început: dezvoltatorii nu-ți vor recunoaște, dar prețurile apartamentelor sunt în picaj liber

de: Alexandru Puiu
13 05. 2023

Deși dezvoltatorii imobiliari și agenții fac tot posibilul să creeze impresia unei situații cât se poate de normale pe piața imobiliară autohtonă, realitatea e cu totul alta.

Multiplele crize care macină atât economia națională, cât și pe cea externă au afectat sectorul imobiliar european, inclusiv pe cel de la noi din țară.

Cele mai recente cifre de pe piața imobiliară europeană arată, cât se poate de clar, că a început criza care a fost preconizată încă din timpul pandemiei de mulți analiști economici.

Se pare că ne îndreptăm cu pași repezi către un nou moment de tipul celui pe care l-am trăit la criza din anul 2008.

Imobiliarele au intrat în criză. Ne întoarcem la situația din 2008?

Din cauza dobânzilor uriașe care sunt practicate de bănci în această perioadă, prețurile caselor și apartamentelor au intrat pe o linie descendentă. Mai mult, o analiză ZF spune că fondurile de investiţii pariază deja împotriva sectorului imobiliar.

„Charles Boissier, şeful departamentului imobiliar european la UBS research, a subliniat că „sectorul [imobiliar] a crescut destul de agresiv în ultimii 10-15 ani, nu doar în Suedia, ci şi în Germania şi alte ţări”.

Se preconizează, de asemenea, că randamentele imobiliare – care evoluează invers faţă de preţuri – vor creşte pe măsură ce ratele şi costul datoriei cresc. Pe baza costului actual al datoriilor disponibile pe piaţă, randamentele pentru birourile „prime” din Stockholm ar putea creşte în acest an la 4,7% de la 3,5%, a declarat Mark Unsworth, şeful departamentului de economie imobiliară de la Oxford Economics, ceea ce implică o scădere a preţurilor cu 25%”, conform sursei citate.

Între timp, iată cum comentează specialiștii români în real estate situația prețurilor de la noi din țară: „Evoluția prețurilor apartamentelor a fost contrastantă în luna aprilie. În nicio altă lună din acest an nu am remarcat oscilații atât de diferite. Pe de o parte, am constatat evoluții de preț contrastante între cele două segmente vechi și nou, cu creșteri de până la 2.2% pe segmentul nou din Timișoara, dar și între orașe în cadrul aceluiași segment, unde se remarcă scăderile de preț din București în opoziție cu evoluția din Cluj-Napoca sau Constanța. Dinamica piețelor locale a fost diferită, fapt ce se oglindește în evoluția diferită a prețurilor de la un oraș la altul”, a spus Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro