Criză de carburant în România? Anunțul oficial pentru toți șoferii, ce se întâmplă la pompă

de: Mădălina Bahrim
05 02. 2023

Mulți șoferi se tem în această perioadă de o posibilă criză de carburant la noi în țară, pe fondul conflictului din Ucraina și, mai ales, al embargoului impus de Uniunea Europeană rușilor. Doar că motivele lor de îngrijorare sunt nefondate și nu ar trebui să avem astfel de gânduri, după cum ne transmit guvernanții.

Situația pe piața românească de carburant este stabilă și sub control, iar marii jucători s-au pregătit să facă față tensiunilor din prezent.

Rămânem fără motorină, din cauza embargoului impus Rusiei?

Conform unor explicații oferite de ministrul Energiei, Virgil Popescu, deși noi importăm motorină, embargoul asupra rușilor nu ne va afecta.

Oficialul de la Palatul Victoria transmite șoferilor români că nu ar trebui să achieseze la ideea unei penurii de carburant. Acesta crede că România are toată capacitatea de a depăși acest moment.

„Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza ţiţeiul.

Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare.

Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, nici cu privire la gaze n-ar trebui să ne temem, deoarece depozitele noastre au fost umplute.

„Avem gaze în depozite şi vom depăşi fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale”, a subliniat ministrul.

Ca referință, în această iarnă avem deja cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut, deci stoc de gaz este suficient.