31 ian. 2023 | 09:42

Jumătate de miliard pentru acești români, ajutor de motorină: cum profiți de ajutorul de la stat, reducerea accizei

ACTUALITATE
Jumătate de miliard pentru acești români, ajutor de motorină: cum profiți de ajutorul de la stat, reducerea accizei

Anul nou vine cu vești bune pentru românii care activează în domeniul agriculturii. Tocmai a fost aprobată schema de reducere a accizei pentru motorină în cadrul celei mai recente ședințe guvernamentale. Este vorba de un ajutor de 500 de milioane de lei.

Cel mai nou ajutor de la stat pentru fermieri vine sub forma rambursării accizei plătite de către fermieri pentru motorină. Nu este prima oară când se acordă acești bani, dar este îmbucurător că respectivul program va continua și în 2023. Chiar dacă nu mai suntem grănarul Europei, vestea este îmbucurătoare pentru foarte mulți agricultori.

Noi ajutoare pentru agricultorii români

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, tocmai s-a aprobat în Guvern actul normativ care stabilește condițiile pentru acordarea și în 2023 a ajutorului de la stat pentru fermieri. Mecanismul implică reducerea accizei pentru motorină utilizată în agricultură.

Ca referință, dacă întregul concept îți este străin, vorbim de o rambursare a sumei de 1,529 lei pe litru de motorină folosit în agricultură. Pentru anul curent, valoarea totală a schemei de ajutor de la stat este de 500 de milioane de lei, iar banii vin de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Suma alocată asigură achitarea ajutorului de stat determinat la plată şi neachitat în ultimul trimestru al anului 2022 de către APIA – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, precum şi plăţile aferente anului 2023”, transmite Ministerul Agriculturii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele