Cresc veniturile părinților din România, se întâmplă din ianuarie: dai mai puțini bani la stat, dacă ai copii
Luna aceasta vine cu vești bune pentru părinții care au un loc de muncă stabil.
Mai exact, aceștia vor primi o deducere personală suplimentară pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil pe care îl vor înscrie la creșă, grădiniță sau chiar la școală, informează Federația Națională a Părinților, citată de edupedu.ro.
Vestea și mai bună este că această deducere nu este influențată de nivelul salarial al părinților, singura condiție fiind ca aceștia să fie angajați cu forme legale și să-și înscrie copilul sau copiii într-o instituție de învățământ din cele menționate mai sus.
Ce prevede, mai exact, Ordonanța cu pricina
În ordonanța de Guvern nr. 16, din 15 iulie 2022, se arată următoarele: „(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:
a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”
În situația în care copilul este întrețint de ambii părinți, această deducere va fi, totuși, acordată unui singur părinte.
Mai mult, dacă părintele lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta are obligația legală de a anunța că nu primește astfel de deduceri din partea celorlalți. Cu alte cuvinte, cei 100 lei/copil se pot primi dintr-o singură direcție.
„(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.”