Cota unică, eliminată: românii bogați, puși să plătească mult mai mult decât un om sărac

de: Mădălina Bahrim
27 09. 2023

Cota unică de impozitare deja e pe cale de dispariție din România, dar premierul Ciolacu i-a pus gând rău din 2025, când ar putea fi eliminată definitiv.

Premierul e un adept al impozitării progresive și susține de mult timp faptul că impozitarea în bazei cotei unice nu mai e de actualitate, nu mai face față realităților economice actuale și, deci, nu ar mai trebui să se țină cont de ea, ci să se facă schimbarea către impozitarea progresivă.

Ce e cota unică și ce presupune impozitarea progresivă?

Pentru românii nefamiliarizați cu acești termeni, precizăm că impozitarea în cotă unică pleacă de la principiul că fiecare contribuabil plătește aceeași cotă de impozit.

Cota unică este pe placul mai ales al antreprenorilor, care o consideră mai ușor de manageriat, dar și mai corectă. Oricum, chiar dacă se aplică să spunem 10% impozit pentru salarii, sumele plătite pentru fiecare salariat diferă, fiindcă salariile nu sunt toate egale. Pentru un salariu de 3.000 de lei, suma e de 300, pentru un salariu de 30.000 de lei, tot în baza cotei unice, se plătesc 3.000 de lei ca impozit.

„Impozitarea progresivă e practicată mai ales în țări cu economii stabile, unde clasa mijlocie, mai ales, produce suficientă valoare care să poată fi redistribuită în societate. De asemenea, după plata impozitelor, ce rămâne contribuabilului trebuie să fie îndestulător.

În acest context, șpecialiștii care se opun sistemului progresiv de impozitare argumenteză că în România nu s-a format o clasă mijlocie suficient de puternică.

O asemenea clasă mijlocie ar trebui să câștige suficient, astfel încât, după majorări de impozite, să rămână în continuare cu venituri satisfăcătoare”, conform Europa Liberă România.

„Cota unică a rămas în continuare în România, dar mai sunt trei state din Europa care au cotă unică şi nu sunt nişte state… Chiar unul este cam cât are Bucureştiul, aşa. Deci nu sunt nişte state dezvoltate economic. Trebuie să ne hotărâm: vrem, în România, să inventăm tot timpul apa caldă sau vrem să intrăm în zona euro categoric. (…) Aceste măsuri fiscale sunt prinse în programul de guvernare – nu neapărat desfiinţarea cotei unice explicit -, că vom analiza în cursul acestui an o altă abordare fiscală. Ştiţi foarte bine că orice modificare la Codul Fiscal intră în vigoare după şase luni, ca să fie totuşi predictibilă şi transparentă”, a explicat liderul PSD, la începutul anului trecut.

În acest moment nu există decizii clare privind înlocuirea cotelor, dar premierul Ciolacu a spus la Antena 3 că este pentru a se aplica unele cote progresive din 2025.