Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pe tema Israelului și a „chestiunii palestiniene”

de: Anca Lupescu
05 01. 2023

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a confirmat miercuri că va organiza joi o reuniune pe tema „chestiunii palestiniene”, pe fondul reacțiilor internaționale față de ascensiunea ministrului israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, pe Muntele Templului.

Reuniune ONU

La scurt timp după ascensiunea lui Ben-Gvir pe locul sfânt din Ierusalim, care reprezintă un punct sensibil, Emiratele Arabe Unite și China au cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească. Muntele Templului este cel mai sfânt loc din iudaism, precum și locul unde se află Moscheea Al Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc din Islam.

Arabia Saudită, Iordania și Qatar s-au alăturat Emiratelor Arabe Unite pentru a condamna prima vizită a unui ministru al guvernului israelian pe Muntele Templului din ultimii cinci ani.

Statele Unite s-au alăturat condamnării, exprimându-și „profunda îngrijorare” față de escaladarea tensiunilor de către Ben-Gvir, însă Turcia a fost ultima țară care a criticat statul evreu.

„Considerăm inacceptabilă acțiunea provocatoare a ministrului israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, împotriva moscheii Al Aqsa”, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, citat de biroul acestuia, care l-a citat pe omologul său israelian într-o convorbire telefonică.

Escaladările între palestinieni și israelieni, subiectul Consiliului de Securitate ONU

De asemenea, Cavusoglu i-a spus noului său omolog israelian Eli Cohen că cei doi ar trebui „să lucreze împreună pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale”.

Deși miniștrii guvernului au mai venit în trecut la locul sfânt, acesta rămâne un punct de foc pentru escaladările dintre palestinieni și israelieni. În special, vizita ultimului prim-ministru Ariel Sharon în anul 2000 este considerată drept picătura care a umplut paharul și a declanșat cea de-a doua Intifada palestiniană.

Ben-Gvir este o figură controversată în Israel, având oponenți dintr-un spectru larg de poziții politice israeliene. Vizita sa a fost condamnată în ziarele afiliate la grupuri ultraortodoxe, ai căror rabini consideră, în general, că astfel de vizite pe sit sunt contrare legii evreiești.