Partidul lui Netanyahu se aliază cu un lider ultranaționalist în Israel. Partidele de extremă dreapta prin putere

Partidul lui Netanyahu se aliază cu un lider ultranaționalist în Israel. Partidele de extremă dreapta prin putere

Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu a semnat un acord pentru a oferi un post în guvernul israelian unui lider ultranaționalist homofob deschis.

Netanyahu a semnat un acord de coaliție în Israel cu partidul anti-LGBT Noam

Acesta este cel mai recent eveniment care va conferi partidelor de extremă dreapta o putere fără precedent în cadrul coaliției de guvernare din Israel.

Avi Maoz va fi ministru adjunct și va conduce o autoritate pentru „identitate evreiască”.

El conduce Noam, un partid naționalist-religios, anti-arab și anti-LGBTQ care pledează pentru o interpretare strictă a legilor religioase evreiești în Israel.

Acordul a contribuit la un sentiment de îngrijorare tot mai mare cu privire la componența probabilului guvern al lui Netanyahu.

Premierul demisionar Yair Lapid l-a descris ca fiind o „nebunie în toată regula”, în timp ce liderii palestinieni au avertizat cu privire la pericolele unei iminente „coaliții fasciste de dreapta”.

Maoz a descris persoanele LGBT ca fiind o amenințare la adresa familiei și a declarat că dorește să anuleze paradele gay pride. Partidul său a desfășurat o campanie de afișare în 2019 cu cuvintele „Israelul alege să fie normal”.

El a mai spus că cea mai mare contribuție a unei femei este în căsătorie și în creșterea unei familii.

Victoria lui Netanyahu propulsează extrema dreaptă israeliană la putere

Israelul și teritoriile palestiniene ocupate s-au confruntat în acest an cu violențe din ce în ce mai mari, iar opozanții se tem că pozițiile noului guvern ar putea agrava rapid tensiunile.

Netanyahu a rămas în mare parte tăcut în public de când a început negocierile pentru coaliție. Dar el a respins anterior îngrijorările privind pericolul unei coaliții extremiste, spunând că israelienii au votat pentru securitate și pentru un guvern de dreapta complet.

Partidul său Likud a devenit cea mai mare facțiune din parlament în alegerile din această lună. El a fost implicat în negocieri cu alte partide pentru a ajunge la un acord de coaliție, care va conduce la formarea celui mai naționalist și mai conservator din punct de vedere religios guvern din istoria Israelului.

Săptămâna trecută, Likud a semnat un acord cu partidul de extremă dreapta Otzma Yehudit (Puterea evreiască), condus de Itamar Ben-Gvir – un agitator stradal care a fost condamnat în trecut pentru incitare la rasism și pentru susținerea unui grup terorist evreu.

Ben-Gvir urmează să devină ministru al securității naționale, cu puteri extinse asupra forțelor de poliție militarizate ale Israelului, care operează în Cisiordania ocupată. El pledează pentru expulzarea din Israel a „arabilor neloiali” și solicită ca palestinienii care aruncă cu pietre să fie împușcați de poliție.