Comoara veche de 3.500 de ani, descoperită în această țară: Un bărbat a găsit în pădure obiectele extrem de rare

de: Ozana Mazilu
08 12. 2023

Un bărbat mergea cu un detector de metale printr-o pădure din Polonia și a descoperit ceva incredibil. Iată ce este, de fapt, comoara rară găsită de acesta.

Comoara veche de mii de ani

Echipat cu un detector de metale, Denis Konkol a străbătut o pădure din Polonia, scanând solul. Atunci, detectorul său a descoperit ceva, iar Konkol a găsit o comoară antică la câțiva centimetri sub suprafața solului. Pasionatul de istorie a descoperit cinci topoare datând din epoca bronzului. Experții au datat armele în urmă cu aproximativ 3.500 de ani și au spus că au fost probabil folosite pentru tăierea lemnului sau pentru lupte, conform news.yahoo.com.

Yahoo News

Oficialii au declarat că topoarele se aflau într-o stare surprinzător de bună, numind descoperirea lui Konkol „o descoperire senzațională”. După ce Konkol a descoperit topoarele, arheologii au efectuat o excavare completă pentru a scoate armele din pământ, a declarat Igor Strzok, conservatorul provincial al monumentelor din Pomerania, pentru Science in Poland.

Topoarele se aflau la o adâncime de doar 20-12 centimetri în sol. Descoperirea este rară pentru această zonă, a declarat Strzok pentru presă.

Vezi și: Comoara de sub casă: Un bărbat a găsit o fântână medievală în sufragerie, după ce a săpat 10 ani. Cum a-nceput să „plouă” cu bani

Ce spun experții

Experții cred că topoarele au fost plasate în pământ în mod intenționat, probabil ca un depozit legat de comerț sau sacrificii, au precizat experții în postare. Armele ar putea fi legate de cultura baltică.

Yahoo News

Astfel, Strzok a declarat că au mai fost făcute descoperiri similare, dar au trecut aproape 20 de ani de când nu a mai fost descoperită o armă sau o unealtă precum topoarele, potrivit Science in Poland.

Ca referință, Districtul forestier Starogard a declarat că arheologii au localizat, de asemenea, o „fibulă” veche de aproximativ 2.000 de ani – care este similară unei broșe sau unui ac – care a fost probabil folosită pentru a fixa hainele. Aceste artefacte, oferite ca daruri, erau o mărturie a bogăției proprietarului, conform experților.

Vezi și: Comoara găsită de doi români într-o pădure. Câți bani pot păstra din valoarea ei. „Sentimentul este unic” – Foto