Comisia Europeană și Pfizer, contract masiv pentru dozele de vaccin Covid-19. Înțelegerea nu e văzută deloc cu ochi buni
Comisia Europeană și gigantul farmaceutic american Pfizer au renegociat un contract masiv pentru dozele de vaccin COVID-19 pe care UE l-a încheiat în perioada de vârf a pandemiei.
Contract între Comisia Europeană și Pfizer
Comisia a anunțat că cele două părți au convenit ca Pfizer să eșaloneze livrările pe parcursul următorilor patru ani, până în 2027, și să reducă cantitatea totală de doze de la 450 de milioane care trebuiau livrate în acest an.
Cu toate acestea, Comisia nu a dezvăluit noul total în anunțul său. Întrebat de publicația POLITICO despre cifra revizuită a livrărilor, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru sănătate, Stefan de Keersmaecker, a trimis un răspuns.
„Strategiile de vaccinare sau programele de vaccinare sunt concepute și puse în aplicare de către statele membre”, a declarat de Keersmaecker.
Comisia obținuse anterior o serie de concesii din partea Pfizer, dar acestea s-au oprit întotdeauna la o reducere a dozelor.
Termenii financiari ai acordului nu sunt, de asemenea, publici, dar Comisia a declarat că blocul a păstrat posibilitatea de a cumpăra restul de 450 de milioane de doze inițiale și că plătește în plus pentru această opțiune – lucru pe care miniștrii l-au criticat anterior ca fiind o „taxă de anulare”. Practic, acest lucru crește prețul per doză, deși prețul total ar fi mai mic.
Discuțiile durează de peste un an și au fost marcate de atitudini ostile – cel puțin din partea unui grup de țări din Europa Centrală și de Est care s-au opus cu înverșunare termenilor contractului pe care îl încheiaseră.
Contractul inițial prevedea 900 de milioane de doze de vaccin
Contractul în cauză a fost semnat în mai 2021 și era inițial pentru 900 de milioane de doze de doze de vaccin care a fost dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, cu posibilitatea de a exercita o opțiune pentru alte 900 de milioane de doze.
În cele din urmă, un total de 1,1 miliarde de doze de vaccin cu ARNm au fost contractate de către bloc – în valoare de 21,5 miliarde de euro, conform prețurilor vaccinurilor raportate de Financial Times.
450 de milioane de doze urmau să fie furnizate în 2023, deși livrările au fost puse pe pauză pe durata negocierilor. Încă din aprilie anul trecut, Polonia a anunțat că nu mai acceptă nicio livrare de vaccinuri, plângându-se de o ofertă excedentară.
În total, alte nouă țări din regiune s-au alăturat Poloniei pentru a face presiuni în vederea unei renegocieri, plângându-se că au rămas blocate să cumpere doze de care nu mai aveau nevoie, într-o perioadă de dificultăți economice cauzate de șocul energetic și în timp ce trebuiau să cheltuiască bani pentru a se ocupa de refugiații rezultați în urma invaziei rusești în Ucraina.