Comisia Europeană cere Consiliului aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen

de: Anca Lupescu
16 05. 2023

Comisia Europeană vrea să facă un proces de consultare formală privind controalele la frontierele interne pe care unele state membre Schengen le mențin în interiorul spațiului de liberă circulație. Comisia cere Consiliului European să permită aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen și să consolideze securitatea internă a spațiului, pentru a combate criminalitatea organizată și traficul de droguri. 

Comisia Europeană, nouă cerere către Consiliul European

De asemenea, Comisia European vrea să desfășoare un proces de consultare formală asupra controalele la frontierele interne pe care unele state Schengen le mențin în interiorul spațiului de liberă circulație și amenință cu acțiuni împotriva acestora, dacă nu va exista un „angajament de schimbare a politicii”. 

Documentul enumeră bunele practici și „provocările nerezolvate, precum și domeniile de acțiune pe care Bruxelles-ul le consideră prioritare”. 

Printre priorități se numără eliminarea progresivă a controalelor pe termen lung la frontierele interne. Acestea vor fi înlocuite cu „măsuri alternative de cooperare polițienească”.

Bruxelles-ul vorbește și despre o reintroducere a controalelor în interiorul frontierelor Schengen, care „trebuie să fie excepțională, limită în timp și o măsură de ultimă instanță”.

Șase state membre ale UE au astfel de controale: Franța, Austria, Germania, Danemarca, Slovacia și Suedia, plus Norvegia și Islanda, țări non UE, dar membre ale spațiului Schengen. 

Prioritățile descrise în raport

Comisia menționează în raport că este „dispusă să recurgă la măsurile legale aflate la dispoziția sa, dacă aceste consultări nu rezultă într-un angajament de schimbare clar”. 

Printre priorități se numără și consolidarea frontierelor externe, creșterea eficacității sistemului de repatriere a migranților ilegali și consolidarea administrării Schengen.

Următorul Consiliu Schengen, care va avea loc pe 8 iunie, „va fi o oportunitate pentru miniştri să sprijine priorităţile politice identificate”, a spus Comisia Europeană, îndemnând Suedia şi Spania, ţări care deţin actuala şi următoarea preşedinţie a Consiliului UE, „să urmărească realizarea priorităţilor şi acţiunilor propuse”.