17 apr. 2023 | 15:55

Ursula von der Leyen, răspuns privind intrarea României în Schengen: „Cât mai curând anul acesta”

ULTIMA ORĂ
Ursula von der Leyen, răspuns privind intrarea României în Schengen: „Cât mai curând anul acesta”

Eurodeputatul român Eugen Tomac a înaintat o scrisoare șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care a solicitat sancționarea „abuzului de drept”. La rândul său, șefa CE i-a răspuns, precizând când ar trebui să se aștepte România să intre în Schengen.

România în Schengen, „curând”

Eugen Tomac a primit un răspuns de la Ursula von der Leyen, după ce României i s-a refuzat accesul la Schengen.

„Imediat după refuzul Austriei de a vota pentru accesul României în Schengen, i-am transmis Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care solicit cu fermitate sancționarea acestui abuz de drept.

În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, președinta von der Leyen îmi dă dreptate și subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie “cât mai curând posibil anul acesta”, astfel încât România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen.

Răspunsul președintei Comisiei Europene este extrem de important pentru țara noastră și foarte util în contextul procesului pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiție făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos.

Eu sunt hotărât să continui campania pe care am inițiat-o, “Semnează pentru România în Schengen”, până când țării noastre i se va face dreptate. Dacă și tu vrei că România să fie parte a spațiului Schengen, intră pe romaniainschengen.ro și semnează petiția!”, a transmis Eugen Tomac.

„Extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică a Comisiei şi solicităm Consiliului să facă paşii necesari pentru a fi luată o decizie cât mai curând posibil anul acesta, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a zonei Schengen”, a scris Ursula von der Leyen în scrisoare.

În decembrie 2023, Austria a decis să opună aderării României și Bulgariei din cauza creșterii migrației ilegale, au declarat oficialii acestei țări.

„Croația este un nou membru Schengen. România și Bulgaria sunt pregătite să fie membre Schengen. Sunt convins că le va veni timpul în curând. Noi și președinția cehă le vom sprijini în această prioritate”, a declarat Vit Rakušan, ministrul ceh de Interne, în ianuarie.

„Cetățeni ai României și Bulgariei, meritați să fiți membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Ați avut un sprijin puternic din partea aproape tuturor statelor membre. […]

Ar trebui să vă mint dacă nu aș spune că sunt și eu dezamăgit. Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și aceasta va fi prioritatea mea”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.

Candidatura României a fost susținută de Comisia Europeană, de Parlamentul European și de majoritatea statelor membre.