Comisia Europeană a demarat proceduri de infringement împotriva României. Motivul: energia din surse regenerabile

de: Anca Lupescu
26 01. 2023

Un comunicat al Comisiei Europene solicită către 14 țări membre, printre care și României, să prezinte rapoarte cu privire la obiectivele naționale privind energia din surse regenerabile și eficiența energetică. 

Comisia Europeană, cu ochii pe România

În cadrul pachetului său obișnuit de decizii privind încălcarea dreptului comunitar, Comisia Europeană inițiază acțiuni în justiție împotriva statelor membre care nu își respectă obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. 

Aceste decizii, care acoperă diferite sectoare și domenii de politică ale UE, au ca scop asigurarea aplicării corecte a legislației UE în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

„Comisia Europeană invită România să asigure o protecție adecvată a habitatelor și a speciilor de interes pentru UE prin desemnarea siturilor Natura 2000, așa cum prevede Directiva Habitate.

Statele membre s-au angajat să dezvolte o rețea europeană coerentă Natura 2000.

Directiva „Habitate” impune statelor membre să propună Comisiei situri de importanță comunitară adecvate și obligă țările UE să protejeze și să readucă în stare de conservare favorabilă habitatele care joacă un rol vital pentru biodiversitate.

De asemenea, atât în Acordul verde european, cât și în Strategia privind biodiversitatea pentru 2030 se indică faptul că este esențial pentru UE să stopeze pierderea biodiversității”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Ce trebuie să facă țara noastră

În iulie 2019, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu a asigurat o protecție adecvată a habitatelor și a speciilor de interes pentru UE prin desemnarea siturilor Natura 2000. 

România nu a propus încă toate siturile pe care ar fi trebuit să le aibă, iar cele propuse nu acoperă în mod adecvat diferitele tipuri de habitate și specii care au nevoie de protecție.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Potrivit Comisiei, statele membre trebuie să dezvolte o infrastructură de încălzire și răcire și să permită dezvoltarea cogenerării de căldură reziduală și din surse regenerabile de energie.