16 nov. 2022 | 13:26

Comisia Europeană cere Consiliului să ia „toate măsurile necesare” pentru aderarea României, Bulgariei și Croației în Schengen

ULTIMA ORĂ
Comisia Europeană cere Consiliului să ia „toate măsurile necesare” pentru aderarea României, Bulgariei și Croației în Schengen

Comisia Europeană a făcut apel, miercuri, la Consiliul European să ia „fără întârziere” decizia necesară pentru permiterea aderării la spațiul Schengen pentru România, Bulgaria și Croația.

Comisia a prezentat un bilanț al realizărilor „solide” ale celor trei state membre UE privind aplicarea normelor Schengen.

„De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina.

Deși cele trei țări sunt deja parțial obligate să respecte normele Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, acestea nu se bucură de toate beneficiile care decurg din apartenența la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.

A deveni parte integrantă a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile”, se arată în comunicatul transmis, miercuri, de către Comisie.

Comisia consideră că un spațiu Schengen extins va face Europa mai sigură prin protecția consolidată a frontierelor externe comune și cooperare polițienească eficientă. Astfel, ar fi redus timpul petrecut la frontiere și ar facilita o colaborare mai atractivă între persoane și întreprinderi.

România, sistem puternic de gestionare a frontierelor

Comisia arată că România dispune de un sistem de gestionare a frontierelor puternic și de înaltă calitate, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională.

Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională cu respectarea principiului nereturnării.

Procesul de evaluare pentru aderarea la spațiul Schengen a fost finalizat cu succes de către România și Bulgaria încă din 2011, însă Consiliul nu a luat nicio decizie privind ridicarea frontierelor comune de 11 ani.

Comisia a reamintit și invitația adresată de către România și Bulgaria a unei echipe de experți, sub coordonarea Comisiei, pentru a analiza aplicarea normelor Schengen.

Ancheta, care a avut loc luna trecută, a confirmat că cele două state au continuat să pună în aplicare normele și instrumentele Schengen și au consolidat „în mod substanțial aplicarea generală a arhitecturii Schengen”.

În plus, aceste două țări au dovedit că au un istoric exemplar în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Schengen.