Cine sunt oamenii care trăiesc fără mâncare și apă. De ce fac acest lucru, care sunt riscurile

de: Gabriel Peneș
01 09. 2023

Nu vorbim despre o dietă specială ori de vreun program de slăbit, ci de un stil de viață. Așa-numiții autotrofi sunt oameni care au credința profundă că, pentru a trăi, nu au nevoie de niciun fel de hrană – iar în cazurile extreme, nici măcar de apă – ci doar de energia Universului, cu care se umplu în timp ce respiră. Dar, oricât de spirituală ar suna ideea, acest tip de asceză poate veni „la pachet” cu multe pericole pentru sănătate, după cum este și de presupus.

Cine sunt oamenii care trăiesc fără mâncare și apă

În anul 2019, deja existau circa 3.000 de oameni care s-au declarat a fi autotrofi. Ce înseamnă acest lucru? Persoanele respective susțin că nu au nevoie de hrană pentru a trăi – și nici de apă, în unele cazuri – ci doar de energia solară, de aer și de „prana”.

Din combinația celor trei elemente, ei consideră că organismul uman își poate extrage toți nutrienții și toate substanțele de care are nevoie. Iar acest stil de viață le oferă o sănătate mai bună, dar obțin și o iluminare spirituală aparte, susțin aceștia.

Așa cum se întâmplă în multe cazuri de acest fel, ideile ce stau la baza acestei practici provin din concepte spirituale ce-și au rădăcinile în vechime, dar au fost adaptate tendințelor new-age contemporane.

De exemplu, „prana” este cuvântul sanscrit pentru „respirație” sau „forță vitală” și este un concept ușor eterogen, ce se folosește în sistemul medical alternativ Ayurveda, în yoga, dar și în artele marțiale indiene.

Este o energie subtilă, nemăsurabilă, ce se aseamănă cu alte „forțe vitale” mistice din medicina chineză (Chi) și artele marțiale. În unele cazuri, prana este descrisă ca venind direct de la Soare și conectând tot ce există.

„Prana este Soarele care oferă viață și lumină tuturor și locuiește în inimă ca Sinele oricărei creaturi”, explică acest concept un site de yoga.

De ce fac acest lucru, care sunt riscurile

Pentru majoritatea mișcărilor spirituale și yoghine ce susțin acest concept, prana este ceva ce trebuie contemplat în combinație cu respirația și exercițiile de meditație, Dar, în cazul autotrofilor, ea este chiar esența susținerii vieții prin ea însăși.

Conform unui grup cu baza în Țările de Jos (Olanda), numit Pranic Awakening Program, cei care aderă la acest stil de viață pot fi împărțiți în 5 subcategorii, pe măsură ce respectivele persoane renunță tot mai mult la orice fel de hrană și chiar la apă, scrie IFLScience.

Nivelul cel mai de sus e ocupat de cei care, aparent, trăiesc „fără hrană și apă”, dar numărul acestora se pare că este de doar câteva pe tot globul. De la ei în jos, fiecare nivel pleacă de la cei care trăiesc fără hrană, dar beau apă sau ceai, până la cei care mănâncă doar o „hrană ușoară”, o dată sau de două ori pe săptămână și beau și apă sau ceai.

Aparent, acestor persoane „nu li se face foame niciodată, așa că atunci când consumă o hrană ușoară o fac în situații de interacțiune socială, pentru că în societatea noastră, mâncatul împreună este o activitate socială”, mai scrie grupul respectiv.

Sigur, pentru a atinge nivelurile de iluminare și vibrațiile superioare este nevoie de mai mulți „pași”, etape de parcurs în cadrul unui program special. Orice eșec e pus pe seama lipsei de credință în această practică și nu pe practica în sine.

„Dacă ai vreun dubiu, s-ar putea să închei programul, dar, apoi, să revii la obiceiurile alimentare anterioare. Iar dacă ai o sumă de păreri limitate și învechite ori traume păstrate în celulele tale stem, își va fi foame din nou”, mai explică membrii grupului.

Dar este posibil să trăiești doar în acest fel? Daca da, cu ce consecințe? Organismul uman are nevoie de hrană și apă pentru a supraviețui.

Este un adevăr atât de simplu și de evident, încât chiar și cei care se autoproclamă „guru” ai privării de hrană, consumă alimente în cel mai mare secret. De altfel, în rândul practicanților acestui stil de viață s-au înregistrat mai multe decese, trecute, de regulă, în tăcere, de ceilalți membri.

Exemplul lui Wiley Brooks, liderul unui cult autotrof, care a propăvăduit acest stil de viață de-a lungul anilor 1980 și 1990, este edificator. El sfătuia tinerele mame din cult să nu-și hrănească bebelușii.

Chiar dacă Brooks a avut un rol important la răspândirea acestei practici, el a fost prins într-un restaurant McDonald’s, dar și în alte fast-food-uri, înfruptându-se cu poftă din produsele aflate în meniul acestora.

Cu mult sânge rece, Brooks s-a justificat explicând că restaurantele McDonald’s sunt ridicate pe locul unor portaluri spirituale și de aceea hrana lor este compatibilă cu practica pe care o susținea.

Una peste alta, însă, mișcarea autotrofă susține un stil de viață foarte periculos pentru sănătate și cu zero dovezi pentru beneficiile pe care membrii săi pretind că le aduce. A trăi doar cu lumină solară și aer este u lucru absolut nefondat științific și contrazice principiile fundamentale ale biologiei și nutriției.