Cine primește în România teren gratis de la stat ca să-și construiască casă: nu se dă pe pile și relații

de: Mădălina Bahrim
20 10. 2023

Mulți români visează să aibă propria locuință, fie ea cât de mică, dar să le aparțină lor, să nu mai fie chiriași.

Din nefericire, visul acesta adesea nu se îndeplinește, iar una dintre cauzele foarte des întâlnite ține de lipsa resurselor materiale suficiente.

Oamenii și-ar construi propria locuință, dar în foarte multe cazuri costul terenului ce trebuie achiziționat înainte de toate îi determină să-și amâne sau chiar să anuleze aceste planuri.

Statul îți dă gratis teren pentru casă

Problema terenului ar putea fi însă rezolvată chiar de către autoritățile statului, care vin cu o inițiativă lăudabilă pentru tinerii cu aspirații mari. Astfel, trebuie să știi că tinerii cu vârsta de până la 35 de ani pot obține de la autoritățile locale, în mod gratuit, terenuri de până la 1.000 de m2, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

Prevederea nu e chiar nouă, ci face parte din cadrul unei legi vechi de două decenii, de-abia acum procedurile sunt simplificate și clare pentru toată lumea, astfel încât de această prevedere să se poată bucura românii.

Citește și Cine cumpără apartamente de sute de mii de euro, cum le plătești. Piața imobiliară din România, ”la firul ierbii”

Noua lege e de partea românilor care vor să-și construiască propria casă

Printre modificările nou aduse avem dispariția obligației de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

„Apoi, legea stabilește că dimensiunile terenurilor care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală sunt în directă legătură cu tipul localității în care se află acestea. Mai precis, suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor sunt:

între 150 m² şi 300 m² – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
între 250 m² şi 400 m² – în oraşe;
între 250 m² şi 1.000 m² – în comune şi sate”, conform explicațiilor focuspress.ro.

Citește și Românii „săraci” se mută în chirie: la ce prețuri au apartamentele și ce pretenții au băncile, mai bine chiriaș