Nu de puține ori s-a întâmplat ca vecinii să ajungă la adevărate scandaluri din cauza gardului, mai ales dacă acesta a fost distrus din vina vreunuia. Așadar, ce trebuie să faci dacă vecinul ţi-a distrus gardul. Puţini români au habar de lege.
Nu de puține ori apar stări conflictuale cu privire la limita proprietăților, acestea fiind generate de distrugerea unui gard între vecini, cu voie sau fără voie.
În cazul în care distrugerea a avut loc ca urmare directă a unei răzbunări sau pur și simplu așa a simțit vecinul că este corect, puteți formula la parchetul din zona în care locuiți, plâgere penală pentru distrugere sau după caz, distrugere calificată.
O altă problemă care poate duce la scandal între vecini este înălțimea gardului dintre proprietăți. În unele gardul este prea mic și violează intimitatea, în alte cazuri gardul este prea mare și ia soarele, ori face umbră…etc.
Citește și: Ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului
”În mod normal pentru edificarea gardului între vecini, acesta având caracterul unei lucrări autonome durabile din perspectiva dreptului civil și anume art. 578 Cod Civila arată (2) Lucrările autonome sunt construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări cu caracter de sine stătător realizate asupra unui imobil, înălțimea gardului nu este stabilită decât prin autorizația de construire a acestuia și evident, nu poate să fie un gard care prin înălțimea lui să provoace o umbrire nejustificată vecinului.
Prin urmare, reglementarile de urbanism din diferitele zone ale țării pot permite sau nu ridicarea unui gard de o anumită înălțime, însă legea arată că practic peste standardul de 2 m nu poți construi decât dacă regulamentele de urbanism arată condiții derogatorii.
Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2) În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, informează ÎndrumariJuridice.
Astfel, pentru toți aceia care nu au idee, înalțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogarile de rigoare.
Citește și: La ce distanță de gardul vecinului se pune foișorul
Nu în ultimul rînd, un gard despărțitor dintre vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietarți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate.