Cine este campionul cu CFR Cluj pe care Viktor Orban l-a ademenit în Ungaria. Premierul maghiar a vrut să dea o lovitură de proporții fotbalului românesc

de: Sorin Barbu
24 10. 2023

Viktor Orban este mare fan al fotbalului și a vrut să atragă la o echipă din Ungaria un potent om de afaceri, fost investitor la CFR Cluj. Europarlamentarul Rareș Bogdan are informații că premierul maghiar i-a propus lui Arpad Paszkany să preia Ferencvaros, grupare care anul acesta s-a calificat în grupele Conference League.

Viktor Orban l-a ademenit în Ungaria pe Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj

Viktor Orban merge foarte des la meciuri de fotbal, iar la unele chiar stârnește controverse. La duelul în care Ungaria a înfruntat Grecia, s-a prezentat la stadion cu un fular pe care era imprimată o imagine cu „Ungaria mare”, din care făceau parte și regiuni din Transilvania. Gestul său a stârnit atunci un protest oficial din partea MAE.

Dar premierul maghiar a fost la meciuri de fotbal și în România, când a vizitat țara noastră, la un eveniment de la Tușnad. Stadionul formației Sepsi din Sfântu Gheorghe a fost în două rânduri gazda șefului guvernului de la Budapesta, care a profitat de ocazie și și-a făcut „băi de mulțime” și campanie electorală. Viktor Orban este atât de atras de fotbal încât și-a susținut apropiații să preia echipa MOL Fehervar. Dar planurile sale nu s-au oprit aici și și-a dorit foarte tare să-l convingă pe Arpad Paszkany să investească masiv la Ferencvaros. Europarlamentarul Rareș Bogdan are informații că între cei doi au existat mai multe întâlniri pe această temă.

„Arpad Paszkany locuiește la Budapesta și Marbella! Mai puțin prin România. E familia acolo. La un moment dat, a vrut să se implice la o echipă din Budapesta. A fost chemat de Viktor Orban, cu care este prieten, ca să investească la Ferencvaros. Nu știu ce a mai făcut, dacă a investit sau nu”, a spus Rareș Bogdan, pentru ProSport.

Iuliu Muresan,Ioan Andone șiArpad Paszkany.

Viktor Orban este un personaj destul de controversat și a pus din nou „gaz pe foc”, după ce s-a întâlnit zilele trecute cu Vladimir Putin, în plin război ruso-ucrainean. Mai mulți lideri europeni l-au ironizat și l-au întrebat dacă s-a spălat bine pe mâini.

Cine este Arpad Paszkany

Arpad Paszkany este omul de afaceri care a construit CFR Cluj, club pe care l-a promovat în Liga 1 și cu care câștigat trei titluri. Cu el la timonă, clubul din Gruia s-a calificat în premieră în grupele Champions League. S-a retras din fotbal în anul 2017, iar acum gruparea din Ardeal este condusă de Neluțu Varga.

„Cea mai mare nedreptate e că două treimi dintre cluburi sunt menținute în viață din bani publici și asta se întâmplă în defavoarea investitorilor privați”, spunea Paszkany, despre unul dintre motivele care l-au determinat să se retragă din fotbal.

Și nu a fost singura problemă pentru că Arpad Paszkany a avut mai multe procese, inclusiv cu Fiscul din România. S-a mutat din țară și au existat chiar zvonuri că vrea să renunțe la cetățenia română.