În contextul în care statele europene se confruntă cu o criză energetică uriașă, premierul maghiar a anunțat, recent, că țara sa se pregătește de achiziționarea unor noi rezerve de gaze naturale rusești. Mesajul său vine într-un context politic extrem de tensionat, în care Viktor Orban a atras antipatia Occidentului, după declarațiile rasiste și anti-UE făcute la Băile Tușnad, din România.
Jocurile lui Putin continuă, în timp ce țările UE încearcă să-și facă planuri de urgență pentru a evita impactul catastrofal pe care l-ar avea o criză energetică de gaze rusești.
De asemenea, Viktor Orban a făcut, vineri, declarații menite să atragă antipatia Occidentului, după ce a confirmat așteptarea încheierii unui acord între Ungaria și Rusia cu privire la suplimentarea livrărilor de gaze naturale rusești.
Potrivit premierului maghiar, cele două țări au început deja discuțiile referitoare la achiziționarea suplimentară a 700 de metri cubi de gaze rusești de către Ungaria, pe lângă volumul de 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, asigurat prin acordul de 15 ani între cele două țări.
„Ungaria va avea destul gaz. Negociem cu rușii să cumpărăm încă 700 de milioane de metri cubi de gaz. Această înțelegere poate fi făcută în această vară și apoi vom fi în siguranță”, a transmis Viktor Orban.
Potrivit datelor deținute de compania Gas Infrastructure Europe, rezervele de gaze naturale ale Ungariei sunt ocupate în proporție de 50%, astfel că este acoperit un procent de 29% din consumul anual al țării.
Din cauza dependenței Ungariei de gazele rusești (85%), autoritățile maghiare au păstrat încă de la începutul invaziei rusești din Ucraina o relație „pragmatică” cu Rusia, motiv de dispute cu restul țărilor europene, care au adoptat sancțiuni dure împotriva Rusiei.
Weekendul trecut, Viktor Orban a făcut mai multe declarații rasiste și anti-UE, în timpul vizitei sale la Băile Tușnad. Acesta a afirmat că „Noi (maghiarii – n.red.) nu suntem o rasă amestecată… și nu dorim să devenim o rasă amestecată”.
Ministrul maghiar a adăugat că țările în care europenii se amestecă cu non-europenii „nu mai sunt națiuni”, afirmații care au stârnit revoltă în rândul partidelor și politicienilor de opoziție, dar și a celor europeni.
De asemenea, discursul său a prezis declinul vestului, avertizând că ne află, într-un „ deceniu de pericol, nesiguranță și război. În ciuda întregii susțineri occidentale față de Ucraina, Viktor Orban a criticat în termeni duri sprijinul militar oferit, poziționându-se astfel ca un aliat al Moscovei din cadrul Uniunii Europene.