Cine erau adevărații arieni: nu au nicio legătură cu rasismul

de: Ozana Mazilu
12 06. 2023

Mitul care a devenit o parte puternică a ideologiei naziste este încă cu noi, deci cine erau adevărații arieni înainte de asta?

Ideea „rasei ariene” a fost discreditată de zeci de ani și este acum sinonimă cu rasismul, noțiuni de superioritate rasială și hiper-naționalism. În timp ce mulți îl pot respinge ca o denumire de altădată pentru un presupus „tip” de oameni, există încă o mulțime de neînțelegeri asociate cu originile termenului și de unde a venit.

Cine erau, de fapt, arienii

Cu câteva mii de ani înainte ca ideologiile moderne să coopteze termenul pentru utilizările naționaliste, în jurul anului 1700 î.Hr., un grup de popoare nomade a migrat în subcontinentul indian din Iranul preistoric. Civilizațiile care trăiau în zonă la acea vreme, civilizațiile din Valea Indusului, i-au numit pe acești călători ārya, cuvântul din care obținem astăzi „arieni”.

Civilizațiile din Valea Indusului (cunoscute și ca Harappa sau Sarasvati) erau extrem de avansate pentru vremea lor. Aveau o limbă scrisă, precum și capacități agricole și trăiau în așezări urbane. Totuși, așa spune mitul, când arienii au sosit, au distrus această civilizație antică și au șters cultura. Acești invadatori au continuat să scrie literatura clasică indiană și textele religioase.

În realitate, arienii nu erau o hoardă invadatoare aplecată spre distrugere. Nu există dovezi arheologice care să susțină acest lucru și se pare că migrarea lor a fost treptată. Cauza probabilă a declinului civilizațiilor din Valea Indusului s-a datorat factorilor de mediu. În special, inundațiile și secetele probabil le-au perturbat practicile agricole, care, în cele din urmă, le-au prăbușit economia și ordinea socială. Acest lucru le-a permis arienilor să se stabilească acolo.

Aceasta este o mare parte din ceea ce știm până acum. Majoritatea dovezilor despre arieni s-au pierdut în istorie și ceea ce avem vine de la observatori externi. De exemplu, Herodot, istoricul grec, a descris un popor de arieni care venea din Media. Deși acuratețea acestei referințe este o chestiune de dezbatere, deoarece unii cred că Herodot a înregistrat doar vorbe auzite contemporane, există, de asemenea, mențiuni fragmentate despre arieni în textele religioase zoroastriene. Termenul Airyanem Vaejah, de exemplu, care înseamnă „întindere a arienilor”, se referă la o patrie mitică a primilor iranieni și apare în Zoroastrian Avesta. Important este că niciuna dintre aceste referințe nu sugerează un grup rasial și, mai ales, unul cu trăsături superioare.