12 aug. 2022 | 11:55

„Fortăreața” Facebook încă are „găuri”: rasismul e în floare pe rețea, iar Zuckerberg nu face mai nimic pentru asta

ACTUALITATE
„Fortăreața” Facebook încă are „găuri”: rasismul e în floare pe rețea, iar Zuckerberg nu face mai nimic pentru asta

După cum explică The Washington Post, organizația non-profit Tech Transparency Project a publicat un studiu care indică faptul că grupurile Facebook care instigă la rasism au încă o prezență semnificativă pe rețeaua de socializare.

Peste 80 dintre aceste organizații rasiste au o prezență pe Facebook, unele dintre ele fiind deja etichetate drept „organizații periculoase” pe care rețeaua le interzice în mod normal. Cercetătorii au descoperit 119 pagini și 20 de grupuri, inclusiv 24 de pagini generate automat de Facebook.

Căutările au fost, de asemenea, problematice, potrivit TTP. Facebook a afișat reclame lângă căutările pentru grupuri rasiste. Recomandările au condus vizitatorii către alte pagini care răspândesc ură, iar tactica Facebook de a redirecționa utilizatorii către grupuri pro-toleranță a fost eficientă doar pentru 14% dintre cazuri – din 226 de căutări.

Unele căutări au afișat reclame pentru biserici ale populației de culoare. O tactică, din nou, greșită – acestea ar putea deveni ținte pentru extremiști, a explicat TTP.

Facebook își pune cenușă în cap

La rândul ei, Meta a declarat că a început „imediat” să elimine reclamele din căutările legate de grupurile interzise. În plus, compania a promis că va continua să lucreze cu experți externi pentru a remedia problema.

Profesorul asociat de la Universitatea din Michigan, Libby Hemphill, a declarat pentru The Post că grupurile care răspândesc ură au învățat ce cuvinte să evite, ca să nu fie eliminate. Platformele online se străduiesc frecvent să se adapteze, dar degeaba.

„Toate cele 270 de grupuri pe care Meta le-a desemnat ca fiind organizații ale supremației albe sunt interzise pe platforma noastră. Investim mult în tehnologie, oameni și cercetare pentru a ne menține platformele în siguranță. Am rezolvat imediat o problemă în care apăreau anunțuri în căutările de termeni legați de organizații și, de asemenea, lucrăm pentru a remedia o problemă de generare automată, care a afectat în mod incorect un număr mic de pagini. Vom continua să lucrăm cu experți și organizații pentru a fi cu un pas în fața conținutului violent”, a comentat Meta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele