Cimitir străvechi, dezvăluit după topirea permafrostului. Descoperire istorică într-un mormânt, cum a fost înhumată o femeie din elită 

de: Ana Anițoiu
14 08. 2023

Un cimitir străvechi a fost dezvăluit după topirea permafrostului. Cercetătorii au făcut o descoperire istorică într-un mormânt, observând felul în care a fost înhumată o femeie din elita unei civilizații.

Ce au descoperit cercetătorii

Permafrostul din munții din estul Eurasiei se topește încet, dezvăluind morminte din Imperiul Mongol. Cercetătorii au studiat rămășițele unui cimitir din așa-numitul sit Khorig, situat la înălțime în munții Khovsgol. Datarea sugerează că cimitirul a funcționat în secolul al XIII-lea, începând cu momentul unificării Imperiului Mongol în 1206 după Hristos.

Acesta a fost anul în care infamul Ginghis Han a fost proclamat conducător al tuturor mongolilor. El a lansat o serie de campanii militare sângeroase prin Asia, punând bazele unui imperiu ce se întindea de la coasta asiatică a Pacificului până în Europa de Est. Lumea nu a mai fost niciodată la fel.

În anii 2018 și 2019, scheletele a 11 persoane au fost descoperite în situl funerar de elită, după ce au fost parțial dezvăluite de topirea permafrostului. Trupurile erau încă într-o stare surprinzător de bună, în ciuda vechimii de peste 800 de ani, datorită temperaturilor sub zero grade care au conservat rămășițele.

Îngropate alături de obiecte funerare somptuoase și îmbrăcate în materiale fine, se pare că persoanele înhumate aici dețineau un statut social ridicat.

Indicii despre alimentația elitei din Imperiul Mongol

Pentru acest ultim studiu, cercetătorii au fost deosebit de interesați să analizeze rămășițele din acel cimitir pentru a înțelege stilul de viață și alimentația acestor aristocrați din Imperiul Mongol. Analizând proteinele găsite în dinții lor, echipa a găsit dovezi că aceștia obișnuiau să bea lapte de cal, oaie, capră, vacă și, mai ales, de iac.

Echipa de cercetători a fost deosebit de entuziasmată să găsească dovezi despre iaci, deoarece aceste animale joacă un rol extrem de important în cultura oamenilor din regiunile de la mare altitudine din estul Eurasiei.

De asemenea, acestea sunt extrem de practice pentru viața în acest mediu aspru, oferind o sursă de hrană bogată în calorii, păr gros pentru țesături călduroase și grăsime pentru fabricarea unor produse utile precum lumânările.

”Cea mai importantă descoperire a noastră a fost o femeie de elită îngropată cu o pălărie din scoarță de mesteacăn, numită bogtog, și cu haine de mătase care înfățișează un dragon auriu cu cinci gheare. Analizele noastre au concluzionat că ea a băut lapte de iac în timpul vieții.

Acest lucru ne-a ajutat să verificăm utilizarea pe termen lung a acestui animal emblematic în regiune și legăturile sale cu conducătorii de elită.”, a declarat Alicia Ventresca-Miller, profesor asistent de antropologie la Universitatea din Michigan.

„Vasele de ceramică au fost transformate în felinare din produse lactate, care au dezvăluit idei religioase de lungă durată și viața de zi cu zi a elitelor din Imperiul Mongol”, a adăugat J. Bayarsaikhan, cercetător la Institutul Max Planck pentru Știința Istoriei Umane și la Muzeul Național al Mongoliei.

Deși dezghețarea permafrostului i-a ajutat pe oamenii de știință să găsească cimitirul, acum rămășițele istorice sunt mai vulnerabile la jafuri. Dacă temperaturile continuă să crească, iar permafrostul se degradează în continuare, atunci este de temut că unele vestigii arheologice înghețate, atât aici, cât și dincolo de granițe, ar putea fi distruse înainte de a putea fi apreciate în mod corespunzător.