Chirie sau rată la bancă pentru propria casă? Care e decizia cea mai bună

de: Mădălina Bahrim
23 03. 2023

Ultimul an ne-a adus o creștere explozivă a dobânzilor bancare, iar românii ce au încă de rambursat credite cu dobândă variabilă resimt din plin povara scumpirilor, motiv pentru care am ajuns să ne întrebăm dacă mai merită sau nu să avem propria locuință în rate, în detrimentul chiriei?

Desigur că fiecare persoană în parte, cu particularitățile vieții sale personale și aspectelor financiare, este capabilă să dea un răspuns subiectiv acestei dileme. Cu alte cuvinte, pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar.

Înainte însă de a hotărî pe ce drum vrei să mergi, trebuie să analizezi principalele avantaje și dezavantaje, după care să iei marea decizie, pentru că un astfel de moment îți poate schimba radical viața, dat fiind faptul că vorbim totuși despre asumarea unui angajament financiar pe o perioadă extrem de lungă, de zeci de ani.

Motivul principal pentru care chiria e mai bună decât proprietatea

Poate cel mai important aspect pe care trebuie să-l iei în considerare când vorbim despre chirie sau proprietate este libertatea financiară. Nu uita că, în cazul chiriei, dacă nu-ți mai permiți achitarea ei, ai libertatea de a căuta o altă locuință mai mică, mai ieftină sau mai la periferia marilor orașe. Dacă însă ajungi într-un impas financiar și ai rate la bancă, e foarte dificil să reușești să-ți diminuezi costurile lunare, poate chiar imposibil.

Cu toate acestea, dacă ești genul de persoană ce nu concepe să nu aibă propria casă și crede că dacă tot plătește o sumă de bani pe lună, să fie la bancă nu la alt proprietar, următoarea perioadă ar putea fi oportună pentru achiziții imobiliare, deoarece prețurile au șanse să scadă.

“Evoluția pieței creditelor ipotecare are un impact major asupra pieței rezidențiale. Cel mai probabil, prețurile locuințelor vor continuă să înregistreze o ușoară scădere în următoarea jumătate de an, în contextul menționat.

Cu toate acestea, estimăm că prețurile vor reveni treptat pe termen mediu la nivelul anterior, pe măsură ce piață creditării se va reechilibra. Aceasta și în condițiile în care costurile de construcție se vor menține probabil la un nivel ridicat, pe fondul crizei energetice și a inflației, iar oferta va fi semnificativ redusă în următorul an”, a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living în cadrul JLL Romania.