Prăbușirea Silicon Valley Bank! În ultimele zile un adevărat cutremur s-a produs în două sisteme bancare mari. Primul, în Elveția, a dus la vânzarea celei mai vechi instituții bancare, Credit Suisse către competitorul direct, UBS, pentru aproximativ 3 miliarde de dolari. Cel de-al doilea s-a produs în Statele Unite ale Americii, fiind vorba de prăbușirea Silicon Valley Bank, care arată că băncile încă prezintă riscuri. Deși este puțin probabil ca falimentul SVB să ducă la o criză, acesta ne arată că sistemul financiar este mult mai fragil decât a fost lăsat să creadă publicul. Unul din efectele acestei prăbușiri a fost pierderea unor sume considerabile, inclusiv în cazul unor celebrități, precum marea actriţă care şi-a pierdut jumătate din averea strânsă odată cu prăbușirea Silicon Valley Bank.
Prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB) și a Signature Bank in America a dus la ruinarea financiară a multor persoane. Diva de la Hollywood Sharon Stone a dezvăluit recent că se numără printre cei afectați. Vedeta din „Basic Instinct” a recunoscut că și-a pierdut jumătate din bani în timpul crizei bancare.
Actrița a fost onorată cu premiul pentru curaj la evenimentul de strângere de fonduri An Unforgettable Evening organizat de Women’s Cancer Research Fund. În timp ce își ridica premiul, actrița a cedat și a dezvăluit că aeastă criză bancară a lăsat-o devastată.
„Știu că este dificil să îți dai seama cum să trimiți bani prin sms. Sunt o idioată când vine vorba de tehnologie, dar știu să scriu un cec.
Și, acum, și asta este o formă de curaj, pentru că sunt conștientă de ceea ce se întâmplă. Mi-am pierdut jumătate din bani în urma acestei «chestii» bancare.
Dar asta nu înseamnă că eu încă nu mă aflu aici”, a declarat Sharone Stone la evenimentul de strângere de fonduri.
Sharon Stone breaks down in tears asking guests to donate more money. She says writing a check for her requires courage since she “lost half my money to this banking thing,” presumably referring to Silicon Valley Bank collapse. “This is not an easy time for any of us.” pic.twitter.com/ZTSP5TQ2od
— Chris Gardner (@chrissgardner) March 17, 2023
Până vinerea trecută, Silicon Valley Bank era a 16-a cea mai mare bancă din SUA, cu o valoare de peste 200 de miliarde de dolari. În urmă cu patru decenii, Silicon Valley Bank (SVB) s-a născut în inima unei regiuni cunoscute pentru abilitățile sale tehnologice și pentru capacitatea de a lua decizii inteligente.
Organizația cu sediul în California a crescut până a devenit a 16-a cea mai mare bancă din SUA, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții nefericite să ducă la prăbușirea sa.
În calitate de bancă preferată de sectorul tehnologic, serviciile SVB au fost la mare căutare în anii pandemiei. Șocul inițial al pieței Covid-19 de la începutul anului 2020 a făcut repede loc unei perioade de aur pentru startup-uri și companii tech consacrate, deoarece consumatorii au cheltuit mult pe gadgeturi și servicii digitale.
Multe companii de tehnologie au folosit SVB pentru a păstra banii pe care îi foloseau pentru salarii și alte cheltuieli de afaceri, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Banca a investit o mare parte din depozite, așa cum fac băncile.
Semințele dispariției sale au fost semănate atunci când a investit masiv în obligațiuni guvernamentale americane cu scadență lungă, inclusiv în cele garantate cu ipoteci. Acestea erau, din toate punctele de vedere, la fel de sigure ca și casele.
Dar obligațiunile au o relație inversă cu ratele dobânzilor; atunci când ratele cresc, prețul obligațiunilor scade. Astfel, atunci când Rezerva Federală a început să majoreze rapid ratele pentru a combate inflația, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă semnificativ din valoare.
Dacă SVB ar fi reușit să păstreze aceste obligațiuni timp de mai mulți ani, până la scadență, atunci și-ar fi primit capitalul înapoi. Cu toate acestea, pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an, companiile din domeniul tehnologiei fiind afectate în mod special, mulți dintre clienții băncii au început să tragă din depozitele lor.
SVB nu a avut destui bani la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale cu pierderi abrupte, speriind investitorii și clienții în doar 48 de ore, între momentul în care a dezvăluit că a vândut activele și prăbușirea sa.
Având în vedere că băncile păstrează doar o parte din activele lor sub formă de numerar, acestea sunt sensibile la o cerere urgentă din partea clienților. În timp ce problemele SVB provin din deciziile sale anterioare de investiții, criza a fost declanșată la 8 martie, când a anunțat o majorare de capital de 1,75 miliarde de dolari. Banca le-a spus investitorilor că trebuie să acopere o gaură cauzată de vânzarea portofoliului său de obligațiuni cu pierderi.
„Dintr-o dată, toată lumea a devenit alarmată de faptul că banca era în criză de capital”, spune Fariborz Moshirian, profesor la UNSW și director al Institutului de Finanțe Globale. Clienții erau acum conștienți de problemele financiare profunde ale SVB și au început să retragă masiv banii.
Spre deosebire de o bancă de retail care se adresează întreprinderilor și gospodăriilor, clienții SVB aveau tendința de a avea conturi mult mai mari. Acest lucru a însemnat că fuga de la bancă a fost rapidă. La două zile după ce a anunțat că va strânge capital, compania de 200 de miliarde de dolari SUA s-a prăbușit, marcând cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară mondială încoace.
Căderea SVB este considerată cea mai mare faliment bancar de după criza financiară din 2008. Banca americană avea înființate sucursale în întreaga lume, în orașe importante precum Londra, Beijing, Bangalore etc. Mai multe startup-uri indiene, cum ar fi compania mamă a aplicației de plăți „Paytm”, „One97 Communications”, au fost finanțate de această bancă în fazele lor incipiente.
Potrivit ABC News, Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor a intervenit pentru a se asigura că fiecare utilizator care are 250.000 de dolari sau mai puțin în conturile bancare va primi ajutor financiar din partea guvernului în cazul în care banca se închide.