Chirie sau proprietar de apartament? Viața românilor fără case pe numele lor se complică
Devine din ce în ce mai dificil să-ți permiți să locuiești într-un apartament închiriat în România, mai ales dacă stai în marile orașe din țară, unde costurile au evoluat în detrimentul buzunarului oamenilor de rând.
Românii au, mai mult decât niciodată de la criza financiară din 2008, o dilemă uriașă. Nu mai știu care e varianta ideală pentru locuință, dacă să opteze pentru închiriere sau cumpărare. Pe fondul exploziei dobânzilor bancare, creditele ipotecare sunt din ce în ce mai puțin populare și dorite în rândul oamenilor, chiria oferind mai multă flexibilitate, ceea ce i-a și convins pe mulți dintre români să o aleagă în detrimentul proprietății, cel puțin pentru moment, până apele se calmează pe piața financiară.
Totuși, trebuie precizat că, deși prezintă mai multe avantaje decât proprietatea, chiria este și ea tot mai scumpă, în marile orașe din țară.
Cât te costă lunar chiria în România, dacă n-ai casă pe numele tău
Ai parte de flexibilitate și, dacă în viața ta intervin cheltuieli neprevăzute sau poate o perioadă de incapacitate de muncă, te poți muta într-un imobil mai ieftin. Aceste opțiuni nu le ai când ești legat la cap cu un credit pe 30 de ani, care mai are și dobândă imprevizibilă. Ai însă și aici, după cum punctam, evoluții de cost.
“Clujenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unui apartament cu două camere. Avem diferențe foarte mari de la un oraș la altul, chiar dacă vorbim de orașe absolut comparabile din punct de vedere a venitului mediu sau a numărului de locuitori.
Atractivitatea municipiului Cluj-Napoca, numărul mare de studenți, apetitul pentru investiții imobiliare de tipul buy to rent a celor cu venituri ridicate, dar și dezvoltarea cu precădere în zonele periferice și în comunele limitrofe mențin chiriile medii din municipiul Cluj-Napoca peste cele practicate in București”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
O analiză Imobiliare.ro scoate la iveală că, pentru o simplă garsonieră în Capitală, trebuie să fii dispus să plătești lunar 300 de euro. Dacă vrei spațiu mai mult, adică un apartament cu două camere, prețul urcă la 470 de euro, pentru a ajunge la 650 de euro pentru un apartament spațios, de trei camere.