22 iun. 2023 | 20:15

Creditele ipotecare, spaima românilor. „Mai bine mă mut cu soacră-mea”

ACTUALITATE
Creditele ipotecare, spaima românilor.

„Mai bine stăm cu soacra, toți în apartamentul ei” – spune un Mihai R. din Craiova, un român simplu, al cărui venit nu depășește 2.500 de lei net lunar. Omul a transmis redacției noastre o scrisoare de indignare, rugându-ne să vorbim despre situația creditelor bancare tot mai scumpe și inaccesibile omului de rând.

Pentru a-i satisface dorința, vom cita datele unei analize recente, care sunt grăitoare cu privire la cât de mult au de suferit românii noștri acum, odată cu explozia dobânzilor practicate de bănci.

Oamenii își pun pofta-n cui și preferă să renunțe la achiziționarea unui imobil prin credit. Fie aleg să stea în chirie așteptând vremuri mai bune, fie – așa cum este și cazul lui Mihai – se orientează către posibilitatea de a locui cu familia extinsă, pentru a scădea cheltuielile generate de locuință.

Românii preferă să locuiască în chirie sau cu soacrele, decât să mai cumpere apartamente prin credit

Ei bine, avem deci în vedere datele consultanților Colliers, care transmit că avem o scădere pe zona de apartamente achiziționate prin credit bancar.

„Stocul creditelor pentru locuințe a scăzut în fiecare din primele patru luni ale acestui an, ceea ce înseamnă că băncile au acordat mai puține credite pentru locuințe decât au fost rambursate.

Perspectivele dobânzilor pentru a doua parte a anului arată puține semne de îmbunătățire, astfel că ne așteptăm să vedem o continuare a acestui trend.

Evoluția anuală a creditelor pentru locuințe va intra în teritoriu negativ, iar o consecință este faptul că procentul tranzacțiilor care se bazează pe credit scade, pentru că o parte dintre cumpărători nu își mai permit să acceseze un credit ipotecar, așa că se văd nevoiți să amâne decizia de cumpărare”, explică Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Sursa citată notează că în primele cinci luni ale anului, numărul tranzacţiilor de apartamente este în scădere cu aproape 30% la nivelul Bucureștiului. De altfel, situația e similară în foarte multe orașe mari din țară.

Prin urmare, în acest moment, mentalitatea lui Mihai pare să fie universal valabilă la nivelul societății. Oamenii sunt speriați de dobânzile mari, dar și împovărați de criza costului vieții, preferând să fie mai precauți în deciziile financiare care implică angajamente mari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele