Chinezii sapă o groapă de 10.000 de metri în Pământ. Ce vrea să afle, de fapt, China

de: Iulia Kelt
09 10. 2023

Oamenii de știință din China au început să sape o gaură de 10.000 de metri în Pământ.

Vezi și: China a setat un nou record pentru industria auto: Cum a depășit Japonia

Ce vor să afle chinezii

Săpând prin 10 straturi de rocă, echipa speră să ajungă la roci din perioada Cretacică, stratul cunoscut sub numele de Sistemul Cretacic, care datează de până la 145 de milioane de ani.

Proiectul, care și-a dat startul recent, ar putea fi folosit pentru a identifica resursele minerale, precum și pentru a ajuta la evaluarea riscurilor de mediu, cum ar fi cutremurele și erupțiile vulcanice, potrivit Bloomberg.

Groapa, deși este impresionant de adâncă, nu va fi cea mai adâncă gaură făcută de om de pe Pământ, de vreme ce această onoare revine Forajului Kola Superdeep, din Peninsula Kola din nord-vestul Rusiei.

Echipa a descoperit că rocile adânci de sub Pământ sunt cu mult mai umede decât se așteptau, ei crezând anterior că apa nu va pătrunde atât de adânc în rocă.

De asemenea, se așteptau să găsească un strat de bazalt sub granitul continentului, deoarece acesta este ceea ce a fost găsit în scoarța oceanică, de asemenea. În schimb, au descoperit că sub granitul magmatic era granit metamorfic.

Vezi și: China, reacție dură la adresa SUA, după ordinul dat de Joe Biden. Amenințarea care crește tensiunile în Occident

Oamenii de știință sunt pregătiți inclusiv pentru eșec

În plus, o echipă americană din anii 1960 a ajuns la 183 de metri sub fundul mării, trecând prin 13 metri de bazalt în stratul superior al crustei oceanice, înainte ca proiectul să fie anulat din cauza administrării proaste și a problemelor financiare.

„Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care conduce pe două cabluri subțiri de oțel”, a declarat Sun Jinsheng, un academic la Academia Chineză de Inginerie, agenției de presă de stat chineză Xinhua.

Deși sunt entuziasmați, oamenii de știință sunt pregătiți inclusiv pentru eșec. Scoarța terestră, pe uscat, este variabilă. În medie, are o grosime de aproximativ 30 de kilometri, deși sub lanțurile muntoase poate ajunge până la 100 de kilometri. Suntem departe de a ajunge la învelișul Pământului, așa că numai viitorul va decide ce se va întâmpla.

Vezi și: Taiwanul stă pe un butoi de pulbere. Războiul cu China se poate declanșa în orice moment