Administrația americană a luat o decizie importantă, prin intermediul unui ordin executiv semnat de președintele Joe Biden, care impune restricții semnificative asupra investițiilor companiilor americane în tehnologii avansate în străinătate, în special în țări considerate „problematice”, cu China în prim-plan. Ca răspuns la decizia luată de liderul american, China a avut o reacție virulentă, care provoacă îngrijorare în Occident.
Regulile noi, concepute pentru a împiedica investițiile care ar putea beneficia puteri străine sau ar putea slăbi poziția strategică a Statelor Unite, obligă companiile și persoanele fizice americane să informeze administrația cu privire la anumite tipuri de tranzacții și să interzică altele care implică „entități cu legături cu tehnologiile avansate identificate în ordin”.
Un oficial al executivului american a explicat că această măsură vine în contextul preocupărilor cu privire la intențiile Chinei de a achiziționa și dezvolta tehnologii cheie care să modernizeze forțele armate chineze.
Administratia Biden dorește să reducă investițiile americane în companiile care sunt implicate în acest efort, având în vedere potențialul Beijingului de a beneficia nu doar de transferul de tehnologie, ci și de alte aspecte precum sprijinul în dezvoltarea liniilor de producție, schimburile de experiență și accesul la piețe internaționale.
„China îşi asumă dorinţa de a achiziţiona şi produce tehnologii cheie esenţiale care pot ajuta la modernizarea armatei sale; acest ordin urmăreşte tocmai limitarea investiţiilor americane în companiile implicate în acest efort”, a declarat oficialul.
Această mișcare vine într-un moment de creștere al tensiunilor dintre Statele Unite și China, privind competiția tehnologică și securitatea cibernetică. Departamentul Trezoreriei subliniază că, deși noile reguli limitează investițiile, ele păstrează angajamentul față de investițiile transfrontaliere, menținând totodată securitatea națională în prim-plan.
Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a dat publicității o declarație puternică, prin intermediul căreia condamnă acțiunile SUA, subliniind că adevăratul obiectiv al Washingtonului este de a împiedica țara să-și dezvolte potențialul, SUA urmărind să își consolideze supremația într-un mod egoist.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez a denunțat măsurile luate de Statele Unite ca fiind o „coerciție economică flagrantă și hărțuire tehnologică”, acțiuni care, în opinia Chinei, subminează principiile economiei de piață și concurenței loiale.
Acesta a continuat afirmând că astfel de acțiuni nu doar că afectează interesele Chinei și SUA, dar destabilizează și ordinea economică și comercială internațională și afectează lanțurile globale de aprovizionare și industriale.
„China va urmări îndeaproape evoluţiile şi îşi va proteja cu hotărâre drepturile şi interesele. Adevăratul scop al Washingtonului este să priveze China de dreptul său de a se dezvolta, urmărind în mod egoist supremaţia SUA în detrimentul altora.
Este o coerciţie economică flagrantă şi hărţuire tehnologică, un act care încalcă grav principiile economiei de piaţă şi ale concurenţei loiale, subminează ordinea economică şi comercială internaţională, destabilizează lanţurile industriale şi de aprovizionare la nivel mondial şi afectează interesele atât ale Chinei şi ale SUA, cât şi ale comunităţii de afaceri pe plan mondial”, a transmis oficialul diplomaţiei chineze.
Declarația Chinei vine în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două mari puteri globale, în special în ceea ce privește tehnologia și securitatea cibernetică. SUA și China se acuză reciproc de practici comerciale incorecte, hărțuire tehnică și concurență neloială.