Cele mai bune cărți Science Fiction din toate timpurile: tu pe care ai citit-o?

de: Ozana Mazilu
20 04. 2023

Să găsești un roman științifico-fantastic bun nu este ușor. Există milioane de cărți SF din care poți alege.

De aceea, Books of Brilliance a decis să listeze cele mai bune zece romane science-fiction din toate timpurile. Continuă să citești, pentru a vedea ce cărți au ajuns în această listă.

Genul science fiction are mult mai mult de zece romane SF. Alegerea a doar zece va elimina unele clasice, evident. Nicio listă nu va fi vreodată corectă, dar aceste liste îi ajută pe cititori să găsească cărți  pe care le vor lectura. Lista completă o poți vedea mai jos.

Cele mai bune cărți SF

Ender’s Game, de Orson Scott Card – un roman științifico-fantastic militar din 1985 al autorului american Orson Scott Card. Amplasat la o dată nespecificată în viitorul Pământului, romanul prezintă o omenire în pericol, după două conflicte cu o specie extraterestră de insectoid pe care o numesc „buggeri”.

Do Androids Dream of Electric Sheep?, de Philip K. Dick –  un roman științifico-fantastic distopic al scriitorului american Philip K. Dick, publicat pentru prima dată în 1968. Romanul este plasat într-un San Francisco post-apocaliptic, unde viața Pământului a fost foarte afectată de un război nuclear global, lăsând majoritatea speciilor de animale în pericol sau dispărute.

Dune, de Frank Herbert – probabil ai văzut filmul deja. Dune este un roman științifico-fantastic epic din 1965 al autorului american Frank Herbert, publicat inițial ca două seriale separate în revista Analog. A câștigat premiul inaugural Nebula pentru cel mai bun roman. Este prima parte din saga Dune. În 2003, a fost descris ca fiind cel mai bine vândut roman science-fiction din lume.

2001: A Space Odyssey, de Arthur C. Clarke – și aici, sigur ai văzut clasicul film. 2001: A Space Odyssey este un roman științifico-fantastic din 1968 al scriitorului britanic Arthur C. Clarke. A fost dezvoltat concomitent cu versiunea de film a lui Stanley Kubrick și publicat după lansarea filmului. Clarke și Kubrick au lucrat împreună la carte, dar, în cele din urmă, doar Clarke a ajuns ca autor oficial.

Nineteen Eighty-Four, de George Orwell –un roman distopic al scriitorului englez George Orwell. A fost publicată la 8 iunie 1949 de către Secker & Warburg, ca a noua și ultima carte a lui Orwell, finalizată în timpul vieții sale.

Foundation, de Isaac Asimov – seria Foundation este o serie de cărți științifico-fantastică scrisă de autorul american Isaac Asimov. Publicată pentru prima dată ca o serie de povestiri scurte și romane în 1942–50, iar ulterior în trei colecții în 1951–53, timp de treizeci de ani seria a fost o trilogie: Foundation, Foundation and Empire și Second Foundation.

The Time Machine, de H. G. Wells – un roman științifico-fantastic post-apocaliptic, scris de H. G. Wells și publicat în 1895. Lucrarea este în general creditată cu popularizarea conceptului de călătorie în timp, prin utilizarea unui vehicul sau dispozitiv pentru a călători în mod intenționat și selectiv înainte sau înapoi în timp.

The Ultimate Hitchhiker’s Guide, de Douglas Adams – cu câteva secunde înainte ca Pământul să fie demolat pentru o autostradă galactică, Arthur Dent este salvat de Ford Prefect, un cercetător. Împreună încep o călătorie prin timp și spațiu.

Frankenstein, de Mary Shelley –  un roman din 1818 scris de autoarea engleză Mary Shelley. Frankenstein spune povestea lui Victor Frankenstein, un tânăr om de știință care creează o creatură inteligentă într-un experiment științific neortodox.

The Handmaid’s Tale, de Margaret Atwood – un roman distopic futurist al autoarei canadiene Margaret Atwood, publicat în 1985. Are loc într-un viitor apropiat, în Noua Anglie, într-un stat teonomic patriarhal, totalitar, cunoscut sub numele de Republica Gilead, care a răsturnat Statele Unite.