24 mart. 2023 | 14:35

Cele mai bune zece romane istorice ale tuturor timpurilor

ACTUALITATE
Cele mai bune zece romane istorice ale tuturor timpurilor

Cele mai bune zece romane istorice, toate timpurile, conform The Guardian sunt prezentate pe scurt, în lista de mai jos.

Război și pace de Lev Tolstoi

Război și pace este o carte care se concentrează în general asupra invaziei Rusiei de către Napoleon în 1812 și urmărește trei dintre cele mai cunoscute personaje din literatură: Pierre Bezukhov, fiul nelegitim al unui conte care luptă pentru moștenirea sa și tânjește după împlinirea spirituală; prințul Andrei Bolkonsky, care își lasă familia în urmă pentru a lupta în războiul împotriva lui Napoleon; și Natasha Rostov, frumoasa tânără fiică a unui nobil care îi intrigă pe ambii bărbați.

Sala lupilor de Hilary Mantel

Anglia din anii 1520 este la un pas de dezastru. Dacă regele moare fără un moștenitor bărbat, țara ar putea fi distrusă de război civil. Henric al VIII-lea vrea să-și anuleze căsătoria de douăzeci de ani și să se căsătorească cu Anne Boleyn. Papa și cea mai mare parte a Europei i se opun. Căutarea libertății regelui îl distruge pe consilierul său, genialul cardinal Wolsey, și lasă un vid de putere.

Romola de George Eliot

Romola este un roman istoric scris de Mary Ann Evans sub pseudonimul George Eliot, care are loc în secolul al XV-lea. Este „un studiu profund al vieții din orașul Florența din punct de vedere intelectual, artistic, religios și social”.

Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (Palermo, 23 decembrie 1896 – Roma, 23 iulie 1957) a fost un scriitor sicilian. Este faimos pentru singurul său roman, Il Gattopardo (publicat postum pentru prima dată în 1958, tradus sub titlul Ghepardul), ce se petrece în Sicilia în timpul Unificării Italiei.

Brooklyn de Colm Tóibín

Irlanda la începutul anilor 1950. Pentru Eilis Lacey, ca și pentru atâtea tinere irlandeze, oportunitățile sunt rare. Așa că, atunci când sora ei aranjează să emigreze la New York, Eilis știe că trebuie să plece, lăsând în urmă familia și casa ei pentru prima dată. Ajunsă într-o casă de cazare aglomerată din Brooklyn, Eilis nu-și poate aminti decât ceea ce a sacrificat. E departe de casă și îi e dor de casă.

Pure de Andrew Miller

Paris, 1785. Un tânăr inginer ambițios, Jean-Baptiste Baratte sosește la Paris însărcinat să golească cimitirul din Les Innocents, un sit antic a cărui duhoare otrăvește aerul și apa din cartier. Un autoproclamat om modern al rațiunii, Baratte își vede opera ca pe o șansă de a îndepărta povara istoriei. Dar în curând bănuiește că distrugerea cimitirului ar putea fi un preludiu al propriei sale soarte și al prăbușirii ordinii sociale.

Floarea albastră de Penelope Fitzgerald

Acțiunea este plasată în epoca lui Goethe, printre orașele mici și universitățile mari din Germania secolului al XVIII-lea. Este povestea adevărată a lui Friedrich von Hardenberg, un pasionat și impetuos student al filozofiei, care mai târziu va câștiga faima ca poetul romantic Novalis.

Eu, Claudius de Robert Graves

Un bărbat care își petrecea cea mai mare parte a timpului încercând să stea departe de pericolul și riscul liniei de ascensiune, Claudius părea un candidat improbabil la titlul de împărat. Cu toate acestea, la moartea lui Caligula, Claudius se trezește următorul pe linie pentru tron și trebuie să rămână în viață și să păstreze controlul.

Property de Valerie Martin

O anchetă ciudat de fascinantă asupra efectelor veninoase ale sclaviei. Anul este 1828, decorul unei plantații de zahăr din Louisiana unde Manon Gaudet, drăguță, inteligentă fierbe sub stăpânirea soțului ei.

The Regeneration Trilogy de Pat Barker

În 1917, Siegfried Sasson, poet remarcat și erou de război decorat, a refuzat public să continue să servească ca ofițer britanic în Primul Război Mondial. Motivul său: războiul a fost un măcel fără sens. A fost clasificat oficial ca „nesănătos din punct de vedere mental” și trimis la Spitalul de Război Craiglockhart.