Cele mai bune camere foto compacte din 2023. Cum te ajută, când nu mai ai încredere în telefonul de poze

de: Iulia Kelt
07 09. 2023

Aparatul foto compact, cunoscut și sub denumirea colocvială de „săpunieră”, este un element de bază al lumii fotografiei de mai bine de un secol.

Din câte se știe, prima cameră compactă de pe piața de masă a fost introdusă în 1900 de Eastman Kodak, costând doar un dolar (aproximativ 36 de dolari astăzi).

Deși nu era tocmai compact după standardele actuale, Kodak Brownie a reprezentat un început.

O cameră simplă cu cutie de carton, având o lentilă acromatică convex-concavă cu focalizare fixă extrem de simplă și un obturator rotativ cu o viteză fixă de 1/40 de secundă și care folosea rulouri nr. 117.

Vanzând aproape un sfert de milion de unități, Kodak a lansat Brownie No. 2, în 1901, care s-a dovedit a fi un succes și mai mare.

De acolo, compactele cu lentile fixe au fost produse de aproape toată lumea. În 1949, Photo-Pac a introdus prima cameră de unică folosință, 37 de ani mai târziu, Fujifilm a introdus QuickSnap de unică folosință, care a devenit unul dintre cele mai bine vândute camere foto.

Recent, s-a observat o renaștere a interesului în rândul publicului mai tânăr pe piața camerelor compacte. De fapt, Fujifilm a oprit temporar comenzile pentru Fujifilm X100V la sfârșitul anului trecut din cauza creșterii cererii, iar Ricoh a anunțat că Ricoh GR III este mai popular decât se anticipa.

Cea mai bună cameră compactă: Fujifilm X100V

Fujifilm X100V este al cincilea model Fuji din linia de camere compacte X100, pe care compania a lansat-o pentru prima dată în 2011.

Lansat în 2020, X100V dispune de a patra generație a senzorului X-Trans IV cu 26,1 megapixeli de la X-Pro3 și, pentru prima dată, obiectivul de 23 mm f/2.0 (echivalent cu cadru întreg de 35 mm) a fost reproiectat pentru a îmbunătăți prim-planurile cu deschidere largă și performanța generală a colțurilor.

Împreună cu noul senzor, moștenește, de asemenea, X-Processor 4 de la X-Pro3 și un sistem de autofocus îmbunătățit, cu urmărire AF continuă.

Vizorul hibrid electronic/optic, o caracteristică unică pentru Fujifilm, este acum OLED. Este, de asemenea, mai mare decât vizorul lui X100F și are o rezoluție mai mare cu 3,69 m de puncte.

Ecranul LCD de 3,0” cu 1,62 m puncte este atât de frumos înclinabil, cât este capabil.

Completand lista de specificații impresionante, trebuie să menționăm rata de rafală de 20 fps (folosind obturatorul electronic), filtru ND intern cu 4 opriri, DCI 4K la până la 30p și 200 Mbps, full HD la până la 120p, simulare film Eterna și F- Înregistrare gamma și înregistrare pe 10 biți 4:2:2 prin micro-HDMI. A fost adăugat și un port USB-C 3.2 Gen 1, care acceptă încărcarea în cameră și monitorizarea audio prin intermediul unui adaptor.

Cea mai bună cameră foto, atunci când vorbim despre zoom: Sony DSC-RX100 VII

Al șaptelea model din linia RX100 de la Sony, Sony DCS-RX100 VII, este o cameră cu adevărat fenomenală, care nu numai că se potrivește în orice buzunar, dar are un zoom impresionant.

Dispunând de un obiectiv Zeiss Vario-Sonnar T* f/2,8-4,5 cu un interval de zoom echivalent de 24-200 mm, RX100 VII va acoperi aproape majoritatea situațiilor cu care te-ai putea confrunta.

Are un senzor Exmor RS de 20,1 MP de tip 1 care se află în centrul camerei și, împreună cu procesorul de imagine BIONZ X revizuit și DRAM integrat, permite fotografierea fără întreruperi de până la 20 fps cu focalizare automată continuă și expunere automată. Cu expunerea și focalizarea blocate, camera este capabilă de până la 90 fps pentru șapte cadre.

Focalizarea automată este impecabilă, cu 60 de calcule AF/AE pe secundă, 357 de puncte de focalizare cu detecție de fază și 425 de puncte de focalizare cu detecție a contrastului.

Camera poate utiliza funcția de urmărire în timp real de la Sony, care folosește AI pentru a urmări subiecții în mișcare. Eye AF în timp real, care funcționează atât cu animale, cât și cu oameni, este, de asemenea, disponibilă.

Pe partea video, RX100 VII este capabil de UHD 4K cu citire full-pixel și fără binning în formatul Sony XAVC-S de până la 100 Mb/s. Pentru cei care doresc o mai mare libertate în post-procesare, camera oferă curbe gamma HLG (Hybrid Log Gamma) și S-Log2 / S-Log3. Un mod dedicat HFR le permite utilizatorilor să înregistreze până la 960 fps.

RX100 VII, ca toate modelele anterioare RX100, este impresionant de compact, având în vedere nu numai specificațiile pentru fotografii pe care le împachetează în interior, ci și datorită vizorului său electronic OLED pop-up cu 2,36 m de puncte și acoperire Zeiss T*.

Ecranul LCD tactil din spate se va înclina și se va plia, permițând o gamă de 180 de grade în sus și 90 de grade în jos.

Cea mai bună cameră foto compactă pentru fotografie de stradă: Ricoh GR III / GR IIIx

Dintre toate camerele de pe această listă, gama Ricoh GR datează direct din era filmului. Întocmai camerelor Leica M, nu s-a schimbat prea mult de la introducerea modelului original, Ricoh GR1, în 1996. Ricoh avea să producă apoi numeroase variante, inclusiv GR21, cu obiectiv de 21 mm.

Ricoh GR III, lansat în 2018, este al șaptelea din linia digitală GR, care a început cu GR Digital în 2005. În 2013, Ricoh a lansat Ricoh GR, care, la fel ca Fujifilm X100, conținea un senzor APS-C foarte mare. GR II, lansat în 2015, a fost practic același cu GR, cu câteva modificări minore. Dar GR III a fost radical diferit.

GR III avea atât un nou senzor, cât și un nou obiectiv; senzorul a fost mărit de la 16MP la 24MP, iar obiectivul de 18,3 mm (echivalent cadru întreg de 28 mm) f/2,8 prezenta acum șase elemente (două asferice) în patru grupuri peste designul GR/GR II cu 7 elemente/5 grupe.

Deși poate suna ca un downgrade, nu este așa fiindcă obiectivul original 7/5 a fost cufantastic, iar cel nou este și mai bun.

În 2020, Ricoh a răspuns rugăciunilor multor utilizatori și a lansat un model complementar: Ricoh GR IIIx cu un obiectiv echivalent de 40 mm f/2.8 compus din 7 elemente, în cinci grupuri. Camera este identică cu fratele său cu unghi mai larg.

Alături de GR IIIx, Ricoh a dezvoltat un nou teleconvertor 1,5x GT-2, care, atunci când este utilizat cu inelul adaptor Ricoh GA-2 corespunzător, transformă obiectivul într-un echivalent de 75 mm, activând automat modul de decupare al camerei la 15 MP.

Ambele camere dispun de stabilizare a imaginii pe 3 axe în interiorul corpului, focalizare automată cu detecție de fază pe senzor, un filtru ND încorporat, simulare a filtrului AA, curățare ultrasonică a senzorului și un port USB Type-C.

Desigur, camerele păstrează una dintre cele mai bune caracteristici ale Ricoh GR: focalizarea rapidă, în care camera va sări automat la o distanță de focalizare specificată cu o apăsare completă a butonului declanșator.