Cei mai mari datornici la stat sunt chiar companiile care au capital majoritar de stat: „Sunt foarte puțini bani de recuperat”

de: Anca Lupescu
28 08. 2023

Profesorul de economie Christian Năsulea, lector la Universitatea din București, a declarat că cei mai mulți dintre datornicii la stat sunt, de fapt, companii care au capital majoritar de stat.

Companiile cu capital majoritar de stat – cei mai mari datornici

El a spus că sunt foarte puțini bani care pot fi recuperați din aceste datorii acumulate de aceste companii.

Cele mai multe dintre companiile cu datorii au capital majoritar de stat, iar de la cele care sunt private nu se pot recupera banii simplu.

„Companii care au fost create, nu și-au plătit impozitele când ar fi trebuit și apoi au intrat în lichidare sau și-au suspendat activitatea de facto, rămânând fără active care să poată fi executate, așa încât să se recupereze acele datorii”.

Din analizele pe care le-am făcut pe marii datornici ai statului român, vedem că un număr foarte mare, semnificativ sunt datornici care au capital parțial, de multe ori chiar majoritar de stat, ceea ce înseamnă că recuperarea acestor datorii înseamnă doar mutare abanilor dintr-un buzunar în altul”, spune profesorul Christian Năsulea.

El a declarat că în cazul unui număr extrem de mare de companii cu capital majoritar privat sau doar capital privat, sunt multe situații „în care vorbim despre niște țepe, companii care au fost create, nu și-au plătit impozitele la timp și au intrat în lichidare sau și-au suspendat activitatea de factor, rămânând fără active care să poată fi executate ca să se recupereze acele datorii”.

ANAF își face treaba, dar multe companii sunt „țepe” – nu pot fi recuperați mulți bani

El a continuat spunând că modul în care își face treaba ANAF este unul bun, având în vedere condițiile.

„Dacă discutăm că avem bani de recuperat de la aceste companii, mari datornici, și încercâm să arătăm către această datorie către stat ca o potențială sursă de venit, vom fi dezamăgiți, că sunt foarte puțini bani care pot fi recuperați din aceste datorii acumulate de aceste companii”, a mai explicat Christian Năsulea, conform b1tv.ro.