Cei mai buni soldați americani și un general cu două stele vin în România: „Această mobilitate a deranjat teribil Moscova”

de: Cătălina Burghelea
25 01. 2023

Pentagonul a decis să trimită câteva mii de soldați americani în sud-estul României, pentru încă nouă luni, aceasta fiind cea mai apropiată unitate a armatei americane de războiul din Ucraina, susțin oficialii de peste ocean. Următoarea misiune a SUA în țara noastră va fi condusă de un general cu două stele și din ea vor face parte militari de elită.

SUA trimit câteva mii de militari de elită și un general cu două stele în România

Update 25 ianuarie, ora 07.42. Decizia de extindere a perioadei de dislocare a unei brigăzi a celebrei Divizii 101 Aeropurtate a SUA în România și trimiterea unui general cu două stele la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu sunt mișcări foarte importante, spun analiștii militari.

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO din Italia, susține că vorbim de o mărire a funcției celui care îi comandă pe militarii americani din Divizia 101 Aeropurtată dislocați în România.

„În cazul în care este nevoie, acest general cu două stele va fi gata să comande în România toată Divizia 101 (n.r. – între 10.000 și 15.000 de militari), și nu doar o brigadă (aproximativ 4.000 de militari – n.red.), cât se află alocată în prezent. El a primit o misiune și, pentru a fi gata de luptă, vine în România și cu ofițerii de stat major, care vor avea de dus la îndeplinire niște sarcini vitale.

Concret, ei vor face o serie de recunoașteri în teren pentru a identifica specificul zonei în care vor acționa în luptă, dacă va fi cazul. Vor reține detalii despre relief, climă, chiar și obiceiurile oamenilor din zonă. Foarte important, vor identifica direcțiile pe care vor acționa în misiunile de luptă, dacă va fi cazul, și vor relaționa mai intens cu militarii români”, a declarat Constantin Ciorobea pentru Adevărul.

Potrivit expertului român, prezența unui general cu două stele și a ofițerilor de stat major atât de aproape de zona de luptă ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și sistemelor de armament.

„Un astfel de general cu două stele are un soi de libertate de manevră după ce și-a primit funcția și misiunea. Are responsabilitatea îndeplinirii misiunii prestabilite și are la dispoziție chiar și bugetul necesar. Este foarte important de spus că Divizia 101 Aeropurtată este printre sigurele unități care au propria aviație. Astfel, unitatea deține propriile tancuri, blindate de toate felurile, dar și aeronave și, practic, în luptă nu are nevoie să ceară alt sprijin aerian. Această mobilitate și posibilitate de lovire a Diviziei 101 Aeropurtate a deranjat teribil la Moscova, iar numirea unui general la comanda militarilor aflați în România va aduce mai mult ca sigur dureri de cap suplimentare Kremlinului”, a subliniat contraamiralul.

Și analistul militar Aurel Cazacu consideră că sosirea unui general american cu ofițerii săi de stat major în România, la comanda Diviziei 101 Aeropurtate, vine cu două mesaje pentru Moscova: „Vorbim de militari cu foarte mare experiență, iar acest lucru le transmite rușilor mesajul că soldații americani sunt gata de luptă. În plus, mai este un mesaj important. Generalul respectiv a fost până acum în 10th Mountain Division, deci este din arma vânători de munte, iar acest lucru transmite că NATO are în România o postură strict defensivă, de a apăra flancul estic al NATO. Oricum, toate deciziile operaționale se vor lua mult mai rapid atunci când oamenii din staff se află la Mihail Kogălniceanu și nu în Germania, de exemplu”.

Știrea inițială: În ultimul an, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța a devenit un centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei. Trupele ar fi, de fapt, o primă linie de apărare, dacă Rusia ar invada teritoriile vestice, notează The New York Times.

Pentagonul va desfășura câteva mii de soldați americani în sud-estul României, timp de cel puțin nouă luni, mai aproape de războiul din Ucraina decât orice altă unitate militară americană, au explicat oficialii din SUA. Consolidarea face parte din angajamentul președintelui Joe Biden de a spori forțele americane în Europa, ca răspuns la invazia rusă declanșată în februarie 2022.

Soldații se vor antrena la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

În jur de 4.000 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate se află la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina. Anterior, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate, trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid, după ce rușii au invadat țara vecină în luna februarie.

Cele câteva mii de soldați ai Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, așa că trupele vor fi înlocuite de o brigadă diferită de Divizia 101, cu sediul în Fort Campbell, Ky. Misiunea în România va fi condusă de personal superior, inclusiv de un general cu două stele și de cei mai buni planificatori, pentru o perioadă de nouă luni. Anunțul americanilor clarifică intențiile Pentagonului de a păstra unitatea de nivel superior la baza aeriană din sud-estul României.

Ce înseamnă prezența unui general cu stele stele în țara noastră

Prezența unui general cu două stele atât de aproape de zona de conflict ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO, afirmă analiștii militari.

Mutarea „ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru defensivă alături de aliații noștri de pe continentul european. Statele Unite vor continua să își ajusteze poziția, după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, a explicat armata americană.

În iunie anul trecut, liderul de la Casa Albă a promis că va crește numărul forțelor americane în Europa, ca răspuns la invazia rusă. Aproape 12.000 de soldați americani se află în vestul Poloniei, pentru a lucra cu forțele NATO de acolo și din țările baltice.