22 ian. 2023 | 17:44

Macron și Scholz au planuri mărețe pentru Europa: „Imperialismul lui Putin nu va învinge”

ULTIMA ORĂ
Macron și Scholz au planuri mărețe pentru Europa: „Imperialismul lui Putin nu va învinge”

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au exprimat, într-o declarație comună, dorința de a construi Europa „pentru următoarea generație”, în pofida disensiunilor și tensiunilor din ultimele luni între Paris și Berlin. Înalții oficiali guvernamentali din Germania și Franța s-au întâlnit la Sorbona, pentru a aduce un omagiu tratatului istoric care a stat la baza a șase decenii de cooperare între cele două țări.

Macron și Scholz, promisiuni pentru Europa

Macron și Scholz s-au întâlnit la Sorbona (Paris), la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee. În fața parlamentelor reunite, liderul francez a spus că locomotiva „franco-germană” va fi „pioniera refondării Europei”, iar premierul german a promis că Berlinul şi Parisul vor colabora pentru o Europă mai puternică.

„La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée (n.r.- între Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963), Franța și Germania sunt de acord asupra chestiunilor fundamentale privind viitorul Europei”, au afirmat cei doi lideri în textul publicat de Journal du Dimanche și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Împărtășim aceeași ambiție: aceea de a avea o Uniune Europeană rezistentă, puternică și suverană. Chiar și în cazurile în care avem divergențe, rămânem mai hotărâți ca niciodată să dezvoltăm răspunsuri comune, răspunsuri pe care dorim să le studiem împreună cu partenerii noștri europeni”, au declarat Macron și Scholz.

Franța și Germania se angajează să readucă pacea, prosperitatea și libertatea pe continent

Potrivit liderilor UE, în fața războiului din Ucraina, care „ne amintește că depinde de generația noastră să împiedicăm destrămarea viselor părinților fondatori ai Europei, trebuie să ne asigurăm că următoarele generații de europeni vor putea trăi pe un continent unde domnesc pacea, prosperitatea și libertatea”.

Olaf Scholz și Emmanuel Macron au promis că Germania și Franța vor continua să susțină militar Kievul în faţa agresiunii ruse, în mod „neclintit” şi „atât timp cât va fi necesar”.

„Un nou capitol în istoria europeană”

După criticile la adresa Berlinului pentru refuzul livrării tancurilor Leopard către Ucraina, cancelarul german a reafirmat angajamentul ţării sale de a susține Kievul, „în strâns consens între noi şi cu aliaţii noştri SUA”.

„Noi, împreună cu prietenii şi aliaţii noştri, vom scrie un nou capitol în istoria europeană”, a transmis Scholz, promiţând că „imperialismul lui (Vladimir) Putin nu va învinge”. „Avem o imensă muncă în faţa noastră, pentru a ne atinge obiectivul unei Europe mai suverane, mai democratice, mai unite”, a punctat Macron.