Cea mai nouă ”discriminare nejustificată” din partea Guvernului: Ce meserii mai sunt sabotate de autorități, supraimpozitate, taxate la sânge

de: Alexandru Puiu
03 08. 2023

Cel mai probabil, vor trece câteva săptămâni sau luni până când vom înțelege toate modurile în care proiectul de ”economisire” din partea coaliției de guvernare PNL – PSD sabotează meserii, industrii și diverse domenii de activitate din România.

Cea mai recentă sesizare legată de dezastrul fiscal provocat de autoritățile române prin inițiativele guvernamentale vine de la Uniunea Barourilor și Asociația Profesiilor Liberale din România, în urma analizei proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal și alte măsuri financiar-fiscale. Marea problemă sesizată este supraimpozitarea avocaților și a celorlalte profesii liberale, Guvernul dând dovadă de inechitate socială și discriminarea nejustificată în raport cu alte categorii de contribuabili.

Încă un domeniu ”lovit” de Guvern

„Conform proiectului de ordonanță, veniturile din activități independente ar urma să fie supuse plății cotei CASS la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat, ceea ce ar fi de natură să conducă la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar să conducă la o multiplicare și mai accentuată. Este profund inechitabilă și lipsită de fundament tendința de a corecta dificultățile financiare ale sistemului de sănătate prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale a căror unică „vină” este reprezentată de faptul că în timp au fost buni contribuabili. Această obligație fiscală nu este un impozit ci o contribuție pentru care statul datorează contribuabilului o contraprestație, care este aceeași pentru toți, indiferent de cuantumul contribuției achitate. Prin urmare, spolierea unor categorii de contribuabili încalcă principiul așezării juste a sarcinilor fiscale”, transmite UNBR, citat de Economedia.

În același context, membrii UNBR au stabilit măsurile necesare pentru a contracara prin mijloace legale adoptarea unor astfel de modificări ale Codului Fiscal, având în vedere că vor putea aduce perturbări grave în activitatea profesiilor liberale.

„S-au inițiat demersuri pentru analizarea de către experți a impactului real al dispozițiilor din proiectul de ordonanță care vizează avocații, pentru o argumentare detaliată a poziției UNBR împotriva acestor modificări fiscale, precum și demersuri pentru conlucrarea cu celelalte profesii liberale în vederea adoptării unei poziții comune în sensul respingerii acestei posibile agresiuni fiscale asupra acestor profesii”, mai transmite UNBR.