Cea mai îndrăzneață mutare a lui Putin în Marea Neagră. Analist român: „Moscova pregătește ceva de anvergură”

de: Cătălina Burghelea
12 01. 2023

După ce fregata rusă „Amiral Gorşkov”, echipată cu racheta hipersonică Zircon, a plecat din Severomorsk (regiunea Murmansk, nord-vestul Rusiei) spre Mediterană, fiind urmărită îndeaproape de NATO, iată că președintele Rusiei, Vladimir Putin face noi mutări în contextul războiului din Ucraina.

Ce face armata rusă în Marea Neagră

Analistul militar Radu Tudor a dezvăluit o mișcare neobișnuită a marinei militare ruse în Marea Neagră. Potrivit jurnalistului, „cel puțin trei submarine și o navă mare pentru desant litoral au plecat din portul Novorossiisk și se îndreaptă spre Sevastopol”. „Acest lucru este foarte neobișnuit și poate indica operațiuni în desfășurare”, avertizează site-ul de specialitate Naval News. Amintim că navele flotei ruse la Marea Neagra s-au refugiat în Novorosiisk după scufundarea crucișătorului Moskva de către ucraineni.

Ucraina este în alertă

Forțele ucrainene vor monitoriza o mișcare bruscă a navelor de război și a submarinelor rusești din Novorossiisk. Baza navală de lângă Podul Kerci este mai departe de coasta controlată ucraineană decât Sevastopol. Cu toate acestea, mișcarea neobișnuită poate fi importantă.

Miercuri dimineață, flota marinei ruse a părăsit în masă baza de la Novorossiisk (Marea Neagră), lucru foarte neobișnuit, ce poate indica operațiuni în desfășurare.

„La Sevastopol (n.r. – Crimeea) există încă riscul ca navele ruse să fie lovite de rachetele ucrainene. Riscul acesta asumat arată că rușii plănuiesc ceva (…) În plus, din ordinul ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, generali din conducerea armatei ruse au sosit în Belarus, în zona frontierei cu Ucraina, pentru a inspecta ‘capacitatea de luptă’ a dispozitivului constituit din trupe ruse și belaruse”, a declarat Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Expertul a enumerat și alte argumente despre operațiunea de anvergură a Moscovei din perioada următoare, posibil o reeditare a invaziei din 24 februarie, pe mai multe direcții, vizând inclusiv Kievul: schimbarea comandantului trupelor ruse în Ucraina și livrările fără precedent de armament greu pentru țara vecină, anunțate de aliații occidentali.

Posibilă reacție la amenințarea ucraineană

O explicație pentru ieșirea în masă a navelor poate fi un exercițiu pentru testarea și pregătirea echipajelor. Sau, eventual, o măsură de precauție împotriva unei amenințări din partea Ucrainei. Baza nu a fost, până acum, ținta dronelor Kievului. Pe de altă parte, în ciuda distanței de la coasta controlată de ucraineni, se află în raza de acțiune a dronelor maritime.

Operațiuni ofensive

O posibilitate rămasă este că activele marinei ruse sunt implicate într-o operațiune. Ultima dată când a fost raportată o creștere neobișnuită a activității rușilor, aceasta a precedat loviturile ample cu rachete asupra Ucrainei.