Ce vrea un angajat român, pe lângă salariu bun: care sunt beneficiile pe care pune accent

de: Ozana Mazilu
23 06. 2023

Pe lângă un salariu motivant, un angajat român mai vrea și alte beneficii de la un loc de muncă.

În primul rând, sistemul flexibil de lucru este în topul beneficiilor extrasalariale extrem de apreciate de angajați. Conform Eurostat, în urmă cu un deceniu, doar 5%-6% dintre angajați lucrau de acasă, în timp ce, în 2020, 12% dintre angajații între 20 și 64 de ani din UE făceau acest lucru.

Angajatul român vrea, de asemenea, un echilibru mai bun între muncă și timpul liber. Un studiu recent, realizat la nivel internațional de compania Gartner, arată că aproape 50% dintre angajați vor continua să lucreze remote și după pandemie, trendul muncii de acasă crescând vertiginos. Această tendință a modificat deja relațiile între angajați și angajatori.

Ce vrea un angajat român de la jobul său

În parteneriat cu Zitec – companie de IT & Digital Marketing din România –, aceasta a derulat studiul „2023 IT Employment Landscape“ care a căutat să afle preferințele, valorile și aspirațiile profesioniștilor din domeniul tehnologiei. Studiul a arătat o creștere a importanței vieții private în preocupările angajaților din zona IT și o nevoie mai mare de echilibru între muncă și timpul liber.

Aproape 100% dintre participanții la studiu – persoane între 18 și 55 de ani – au declarat că preferă un sistem de muncă hibrid/remote și că sunt interesați să rămână în acele companii care prețuiesc flexibilitatea și știu să construiască echipe sănătoase.

Ce e interesant este că doar unul din doi angajați susține că își cunoaște drepturile de angajat, în timp ce 86% dintre ei declară că au simțit, cel puțin o dată, pe parcursul carierei, că aceste drepturi le-au fost încălcate de angajatori, arată un sondaj derulat de platforma de locuri de muncă eJobs România.

Cel mai mult îi afectează atunci când nu își pot lua concediu de odihnă când vor sau cât vor, după cum spun 25,4% dintre respondenți. 22% sunt deranjați de faptul că au fost obligați să facă ore suplimentare sau că acele ore nu au fost plătite extra (18,5%). 9,1% au fost chemați să lucreze și în weekenduri, deși jobul lor presupunea un program exclusiv de luni până vineri, 8,1% au fost plătiți la negru, iar lista drepturilor încălcate cel mai frecvent continuă cu concedieri fără preaviz, concedieri în perioada sarcinii sau imediat după revenirea din concediul de maternitate, conform Economedia.