Ce ți se întâmplă, de fapt, dacă vine recesiunea: e la fel de grav ca-n 2008

de: Mădălina Bahrim
11 01. 2023

Tot mai multe instituții anticipează că e foarte posibil ca numeroase țări ale lumii să intre în recesiune anul acesta, dar nu toată lumea știe ce înseamnă acest lucru.

Când se vorbește despre „criză economică”, cu toții știm ce înseamnă și, în general, ne așteptăm la ce e mai rău din perspectivă economico-financiară, dar recesiunea e tratată cu o oarecare superficialitate, probabil datorată și termenului acestuia al cărui înțeles este pătruns de specialiști, mai puțin de oamenii fără studii în sfera economică. Ceea ce trebuie însă să știm este că recesiunea este, de fapt, o criză economică de proporții mai mici, dar tot o criză este.

Dacă o țară intră în recesiune, producția scade, economia încetinește sau scade și ea, crește șomajul și cresc și prețurile. Prin urmare, pe lângă faptul că recesiunea ne aduce scumpiri, ne poate aduce și pierderea locului de muncă!

E vorba tot despre o criză economică, iar pericolele din 2023 sunt mai multe decât în 2008

Un avertisment recent lansat de Banca Mondială ar trebui să ne ridice reale semne de îngrijorare cu privire la viitorul nostru, din punct de vedere economic, fiindcă analiștii sunt aproape siguri că nu vom scăpa de recesiune anul acesta.

În momentul de față sunt extrem de mulți factori variabili ce pot atrage recesiunea și pot înrăutăți semnificativ condițiile economiei globale. Din păcate pentru noi toți, pericolele vin din mai multe direcții decât se întâmpla chiar și la criza din 2008. Atunci nu aveam și o criză energetică și una geopolitică, acum însă există multe paliere economice care deja au probleme.

„Având în vedere condițiile economice fragile, orice nouă evoluție nefavorabilă – cum ar fi o inflație mai mare decât se aștepta, creșteri bruște ale ratelor dobânzilor pentru a o limita, o reapariție a pandemiei COVID-19 sau o escaladare a tensiunilor geopolitice – ar putea împinge economia mondială în recesiune”, au transmis experții din cadrul instituției.

Experții din cadrul Băncii Mondiale anticipează o creștere a PIB-ului mondial de 1,7% în 2023. Astfel, vorbim despre cel mai lent ritm în afara recesiunilor din 2009 și 2020 din ultimele aproape trei decenii.